Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επόμενη περίοδο δεν θα πραγματοποιηθούν μεγάλες εθνικής εμβέλειας ασκήσεις παρά μόνον περιορισμένης κλίμακας γυμνάσια. Παράλληλα έχει μειωθεί κατακόρυφα η ένταση στον αέρα, με τις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά να έχουν περιοριστεί και τις υπερπτήσεις και εμπλοκές να έχουν μηδενιστεί μετά τις 6 Φεβρουαρίου. Η αποκλιμάκωση της έντασης οδηγεί τα ελληνικά πολεμικά πλοία σε στάδιο συντήρησης έπειτα από τριετή διαρκή επιφυλακή, ενώ την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα του τουρκικού στόλου βρίσκεται στους κόλπους Αλεξανδρέττας και Μερσίνας, όπου υποστηρίζει το έργο ανακούφισης των σεισμοπλήκτων.
Η κατακόρυφη μείωση της έντασης και η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο συμβαδίζουν σχεδόν απόλυτα και με την κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο. Οι δύο πλευρές, εκτός από το άνοιγμα των διαύλων που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν σε αυτή την προεκλογική φάση, έχουν καταλήξει και σε άτυπη συμφωνία ώστε να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, σε ναυτικό επίπεδο Αθήνα και Aγκυρα έχουν ατύπως συμφωνήσει ότι μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στις δύο χώρες, δεν θα γίνουν ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με την εξαίρεση, βεβαίως, των νατοϊκών ή άλλων πολυεθνικών συνεργασιών.
Αυτό το άτυπο μορατόριουμ, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη θερινή περίοδο, ωφελεί και τις δύο πλευρές για διαφορετικούς λόγους. Από ελληνικής πλευράς θα δοθεί χρόνος ώστε κύριες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) να μπουν σε διαδικασία συντήρησης, έπειτα από μια διαρκή επιφυλακή σχεδόν τριών ετών που ξεκίνησε λίγο πριν από την κρίση του «Ορούτς Ρέις».
Στον αέρα οι βασικοί αριθμοί παραβιάσεων έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ οι υπερπτήσεις και οι εμπλοκές έχουν μηδενιστεί μετά τις 6 Φεβρουαρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr