Καταρχήν, τα ευρήματα δείχνουν τα συναισθήματα που κυριαρχούν, τα οποία καθορίζουν τις απαντήσεις, στις ερωτήσεις δέχονται οι ερωτώμενοι. «Αν λάβουμε υπόψη ότι προϋπήρχε, έτσι κι αλλιώς, μια πολύ έντονη κομματική πόλωση, εάν αυτά τα συνυπολογίσουμε στα αποτελέσματα αυτά, καταγράφεται όλο αυτό το κλίμα. Θα έλεγα ότι έρχεται ξανά στην επιφάνεια μαζί με το συγκεκριμένο δυστύχημα και τα θέματα ασφάλειας των μεταφορών, ένα ζήτημα το οποίο το είχαμε ξεχάσει μες στα μνημόνια, μέσα στην πανδημία. Παλιότερα συζητιόταν πολύ έντονα σε τι χώρα ζούμε, τι κράτος έχουμε στο σύνολό του. Νομίζω ότι αυτό το θέμα με όλες αυτές τις παθογένειες που βλέπουμε ξανά, που πληροφορούμαστε, θα μπαίνει πια αντικειμενικά στην ατζέντα και την συνολικοποιεί» προσέθεσε ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll.
Στη συνέχεια ο κ. Ζούπης ανέλυσε στο Πρώτο πώς αποτυπώνεται αυτή η εικόνα στα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα:
«Το κυβερνών κόμμα έχει σημαντικές απώλειες. Ο μέσος όρος απ’ ό,τι φαίνεται είναι κοντά στις 4 μονάδες. Είναι ένα σοβαρό πλήγμα, ένα συντριπτικό πλήγμα. Αυτό θα το περίμενε κάποιος, γιατί πέρα από τη συζήτηση για τις ευθύνες, το δυστύχημα αυτό έγινε στη θητεία μιας κυβέρνησης. Σε εμάς έμενε να το ποσοτικοποιήσουμε. Το περίεργο είναι ότι αυτό δεν το εισπράττει ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στις έρευνες φαίνεται ότι ή είναι στα ίδια ή στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες έρευνες δείχνουν και οριακή μείωση» ανέφερε ο κ. Ζούπης. Τα παραπάνω αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλονται στο ότι ναι μεν απευθύνεται ένα «κατηγορώ» στην κυβέρνηση η οποία έχει αδιαμφισβήτητες ευθύνες, αφού συνέβη επί θητείας της, όμως το θέμα στο σύνολό του δεν αφήνει ανεπηρέαστα και τα άλλα δύο κόμματα που κυβέρνησαν.
«Και κερδίζουν τα μικρότερα κόμματα, εντός και εκτός Βουλής. Εγώ θα επιμένω, γιατί έχει γίνει ταμπού, ότι το κόμμα Κασιδιάρη παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά, τουλάχιστον 3% στην απλή πρόθεση ψήφου, με ό,τι αυτό δείχνει» συμπλήρωσε ο κ. Ζούπης.
Ένα ακόμα στοιχείο που προσέθεσε, είναι ότι αυξάνονται οι αναποφάσιστοι, στο σύνολο της η γκρίζα ζώνη τουλάχιστον 3%. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για μία ενιαία κατηγορία αναποφάσιστων. Δεν είναι ένα ενιαίο σύνολο με κοινά αντανακλαστικά. Οι μισοί περίπου, είναι θεσμικοί άνθρωποι, αναζητούν λύσεις και έχουν αγανακτήσει αυτή τη στιγμή γιατί δεν έχουν δοθεί λύσεις από το σύστημα. Εκεί πάει και το μεγαλύτερο κομμάτι της φθοράς της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει όμως ένα κομμάτι το οποίο έχει βαθιά αντισυστημικά χαρακτηριστικά και απορριπτικές τάσεις. Για παράδειγμα μου έχει κάνει εντύπωση ότι εκεί ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, για παράδειγμα, είναι πρώτος με πάνω από 40%-45% ο κανένας και ότι, πέρα από τις διάφορες εναλλακτικές που μπορεί να βάλει κάποιος σε μία ερώτηση δημοσκοπική, πάνω από το 40% αναζητά μία άλλη κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούπης.
«Αυτό το στοιχείο υπάρχει πιο έντονο στη νέα γενιά, στους ανθρώπους μέχρι 30 ετών, όμως το βρίσκουμε και σε άλλες ηλικίες. Για παράδειγμα, εγώ τουλάχιστον βρίσκω και στις ηλικίες 50 με 60 ετών, δηλαδή είναι οι ηλικίες ανθρώπων που είναι φοιτητές ή που έχουν τελειώσει και περίπου οι γονείς τους» προσέθεσε.
Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες βγήκαν, σημείωσε ο κ. Ζούπης, πραγματοποιήθηκαν όταν τα συναισθήματα ήταν στο μέγιστο δυνατό σημείο, εννοώντας τη θλίψη αλλά και το θυμό, την οργή. «Επειδή έχω ακούσει διάφορα αυτές τις μέρες, εμείς κάνουμε μια επιστημονική εργασία και ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν θέλει να δει την πλήρη αποτίμηση ή και τις τάσεις που δημιουργούνται, χρειάζεται να κάνεις έρευνα και την πιο καυτή περίοδο, ώστε συνεχίζοντας να δεις» επισήμανε ο κ. Ζούπης και εξέφρασε την εκτίμηση, ότι μία πλήρη αποτίμηση θα έχουμε σε περίπου τρεις βδομάδες, λίγο πριν το Πάσχα.
«Όλα είναι σε εξέλιξη. Η αναζήτηση των ευθυνών. Κάθε μέρα ακούμε διάφορα σοκαριστικά πράγματα. Θα κριθούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, θα κριθεί ο τρόπος που τα προσεγγίζουν όλα τα κόμματα, όλος ο πολιτικός κόσμος, θα αρχίσει να κυριαρχεί περισσότερο μία ψυχραιμία στην αποτίμηση και από όλους μας. Αυτή τη στιγμή ας το πάρουμε ως ένα αφετηριακό γεγονός, στη στιγμή δέκα ημέρες μετά από το δυστύχημα» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Ζούπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr