Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μουσείων του Βατικανού που συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να επιστρέψουν τρία θραύσματα του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών. Λονδίνο και Αθήνα βρίσκονται σε συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου.
Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών και το Parthenon Project, το οποίο έχει υποστηριχθεί από Βρετανούς πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα, είπε ότι η συλλογή του Παρθενώνα του Βρετανικού Μουσείου θα μπορούσε να επιστραφεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, προβλέπει μια εναλλαγή εκθέσεων ελληνικών αριστουργημάτων που προσφέρονται στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων μερικών που δεν έχουν βγει ποτέ εκτός Ελλάδας.
Το Parthenon Project είπε ότι η συμφωνία θα βασίζεται στην «αποδοχή και από τις δύο πλευρές ότι αυτή η μετασχηματιστική πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή, παρά την απουσία κοινής θέσης σχετικά με την ιδιοκτησία της Συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Αυτό θα σήμαινε ότι η συμφωνία παρακάμπτει την απαίτηση για αλλαγή του νόμου που θα επιτρέψει στο Βρετανικό Μουσείο να διαθέτει τα Γλυπτά.
Ο Όσμπορν υποβάθμισε την προοπτική μόνιμης επιστροφής των μαρμάρων, επικαλούμενος τα πιθανά νομικά εμπόδια, και αντ 'αυτού πρότεινε μια ρύθμιση όπου τα Γλυπτά μπορούν να εκτίθενται εκ περιτροπής τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr