Υπενθυμίζεται, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει επίδομα προσωπικής διαφοράς προς τους συνταξιούχους που δεν είχαν δει διαφορά στις συντάξεις τους, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει μέσα στο Φεβρουάριο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παρεμβάσεις.
Σήμερα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τελικά, επτά νέες παρεμβάσεις για τους πολίτες, που ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ και αφορούν 1) την ενίσχυση προς τους συνταξιούχους, 2) την παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, 3) την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, 4) την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, 5) αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, 6) νέο πλάισιο ρυθμίσεων οφειλών και 7) βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ο κ. Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τόνισε:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες 300 εκατ. για τη στήριξη των συνταξιούχων. Η μόνιμη παροχή της 13ης σύνταξης ωστόσο -που και η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει- κόστιζε 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Με τέσσερις προϋπολογισμούς Μητσοτάκη, επομένως, μιλάμε για 4 δισ. ευρώ περικοπές στους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση κόβει μόνιμες δαπάνες και προεκλογικά δίνει ελάχιστα, Ο Μητσοτάκης κλέβει δέκα και επιστρέφει ένα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική και να μιλάει για τα δημοσιονομικά της χώρας, γιατί δεν είναι αυτός που την έχει χρεοκοπήσει δύο φορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια χώρα χρεοκοπημένη και την άφησε και με το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και με ένα ρυθμισμένο χρέος του οποίου το 80% είναι κλειδωμένο σε επιτόκιο 1% για τα επόμενα 15 χρόνια!», είπε αρχικά.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «σήμερα με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια Μητσοτάκη βιώνουμε την χειρότερη υπερφορολόγηση για την κοινωνική πλειοψηφία. Η χρονιά που έκλεισε έφερε 4 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ».
Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ περί παροχολογίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε: «Το να έχει η χώρα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιθεώρηση εργασίας, που την διέλυσε η ΝΔ, δεν είναι παροχή. Είναι ζήτημα διαφορετικού μοντέλου και μιας σοβαρής αναπτυξιακής σταθερής πορείας για την επόμενη ημέρα.
Το 2012 όταν μειώθηκε 32% ο βασικός μισθός για τους κάτω των 25 ετών, και 23% συνολικά, το επιχείρημα ήταν η δήθεν μείωση της ανεργίας. Όμως έτσι είχαμε τη χειρότερη ανεργία και τη χειρότερη ύφεση που έχει βιώσει η χώρα.
Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξηση κατά 27% τον κατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών, και 11% συνολικά, και ανάπτυξη είχαμε και η κατανάλωση αυξήθηκε και τα δημόσια έσοδα ενισχύθηκαν. Γιατί ο βασικός μισθός συνολικά πέφτει στην κατανάλωση».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο παράδειγμα της Ισπανίας «που μηδένισε το ΦΠΑ, αύξησε τέσσερις φορές τον βασικό μισθό πάνω από τον πληθωρισμό και κλείνει τώρα με 5,5% αύξηση του ΑΕΠ».
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας επανέλαβε το αίτημα να παγώσει με ΠΝΠ κάθε πλειστηριασμός 1ης κατοικίας:
«Η προστασία της κατοικίας είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να φέρει ένα πτωχευτικό κώδικα που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε τολμήσει να προτείνει.
Αυτό τίναξε στον αέρα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και η διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής είναι θέμα δημοκρατίας και αλλαγής μοντέλου, που θα ωφελήσει και τα κρατικά έσοδα.
Δυστυχώς το κυβερνητικό σχέδιο για την πρώτη κατοικία είναι ο κ. Πάτσης...», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 30 Απριλίου του 2020 ανακοίνωσε ότι θα δώσει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ίσχυε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε κανένας Έλληνας να μην χάσει το σπίτι του, όπως είπε. Άρα και για όλη την περίοδο 2015-2019 υπήρξε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr