«Χωρίς δεύτερη σκέψη στεκόμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας. Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Οικονόμου το πρωί της Κυριακής (12/2), εκφράζοντας την ευχή οι Τούρκοι να αντιληφθούν το αδιέξοδο της προηγούμενης περιόδου.
Σημειώνεται ότι τη σεισμόπληκτη Τουρκία επισκέπτεται σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας, τον οποίο συνοδεύει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ανάγκες ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής.
Για τις εκλογές
Για τις εκλογές είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα. Πλησιάζουμε. Είναι θέμα εβδομάδων, λίγων μηνών. Το σημαντικό είναι ότι μένουμε συνεπείς σε αυτό που είχαμε πει από την αρχή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος, πολύ κοντά στο τέλος τετραετίας. Εμείς σταθερά λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για να αξιοποιήσουμε το χρόνο, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε την εντολή των πολιτών, να σταθούμε στο πλευρό τους για να τους στηρίξουμε στις δυσκολίες που οι εισαγόμενες κρίσεις μας έφεραν μπροστά και να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο μας εμπιστεύθηκε τέσσερα χρόνια πριν».
Για τις αυξήσεις στα επιτόκια και την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για το θέμα των πλειστηριασμών είπε: «Οτιδήποτε δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών, οτιδήποτε επιδεινώνει τον οικονομικό τους βίο, προφανώς και προβληματίζει την κυβέρνηση και πρέπει να προβληματίσει την κάθε κυβέρνηση. Στην κοινωνία ζούμε, βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι η χώρα έρχεται μέσα από μια περίοδο δεκαετής μεγάλης οικονομικής κρίσης με τα μνημόνια. Μετά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με επάλληλες κρίσεις που και αυτές τις κάνεις δικές του συνέπειες. Παρόλα αυτά, με συνεχείς προσπάθειες η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των πολιτών. Η χώρα επέδειξε μια ανθεκτικότητα που πολλοί δεν περίμεναν ότι θα επιδείξει και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται για όσο διαρκούν οι κρίσεις σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου. Οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια, για παράδειγμα, έχουν φύγει από την ατζέντα της συζήτησης. Καταφέραμε με τον μηχανισμό που τιμολογείται με τη στήριξη που δώσαμε, να διαμορφώσουμε τους λογαριασμούς σε επίπεδα που ήταν ενδεχομένως και πριν τις αυξήσεις. Στοχευμένες στηρίξεις δόθηκαν σε πολύ μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Το επίδομα θέρμανσης έχει μια τεράστια περίμετρο στην αγορά με το καλάθι του νοικοκυριού και με τις υπόλοιπες ενισχύσεις τους πιο ευάλωτους, καταφέρνουμε και εκεί να βοηθούμε τον κόσμο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και σε όλα αυτά προσθέστε και μια οικονομία που έβγαλα από τις πλάτες μας οικονομικά βάρη, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές μείωσε τον ΕΝΦΙΑ 35%. Μια οικονομία που δουλεύει, που δίνει δουλειά σε ανθρώπους».
«Σταθήκαμε στο πλευρό της κοινωνίας και καταφέραμε και να αντιμετωπίσουμε να μειώσουμε το αποτύπωμα της κρίσης στον οικονομικό βίο των πολιτών και ταυτόχρονα να ανοίξουμε δρόμους προκοπής για την ελληνική κοινωνία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας προφανώς δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη. Ξέρουμε τι αντιμετωπίζει ο κόσμος που πάει στο σούπερ μάρκετ που αγωνίζεται για να πληρώσει τα φροντιστήρια των παιδιών του, που είναι αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα που δημιουργεί η διεθνής αστάθεια. Και για αυτό λέμε ότι χρειάζεται η συνέχιση αυτής της πολιτικής, το δυνάμωμα της χώρας σε όλα τα επίπεδα, μια προοπτική η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να κοιτάζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον».
Για τους πλειστηριασμούς
«Θα κάνουμε αυτό που κάνουμε σταθερά το τελευταίο διάστημα, να δίνουμε στους Έλληνες πολίτες εργαλεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος, να το μειώσουν, να το ρυθμίσουν και βεβαίως να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το έσχατο σημείο που είναι οι πλειστηριασμοί, κυρίως οι πιο ευάλωτοι και κυρίως η πρώτη κατοικία. Ένα πράγμα είναι τα εργαλεία που υπάρχουν, τα οποία ο κόσμος μπορεί και πρέπει να τα αξιοποιήσει, είτε αυτό αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είτε αφορά διμερείς ρυθμίσεις. Να πω ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις και συμφωνίες το τελευταίο διάστημα με 550.000 δανειολήπτες, ρυθμίστηκε χρέος 27 δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Υπάρχει δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού. Υπάρχει δυνατότητα το κράτος να χρηματοδοτεί τις δόσεις των πιο ευάλωτων από 70 μέχρι 210 – 220 ευρώ, προκειμένου να πληρώνει τις δόσεις του και να αναστέλλει την οποιαδήποτε δικαστική εκτέλεση οποιοσδήποτε πλειστηριασμός»
«Πλειστηριασμοί γινόντουσαν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Πλειστηριασμοί γινόντουσαν και πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου. Πλειστηριασμοί θα γίνονται και μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Τα βασικά εργαλεία όμως που διαμόρφωσε αυτή η κυβέρνηση και που δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών είναι εδώ. Αυτά πρέπει να αξιοποιήσουμε και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε και άλλες δυνατότητες στήριξης της κοινωνίας για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην πίεση που δέχεται από την εισαγόμενη ακρίβεια και τις παγωμένες κρίσεις και έτσι να προχωρήσουμε. Όλα τα υπόλοιπα, είναι η επιτομή της υποκρισίας και του αριστερισμού» ανέφερε.
«Αυτός που ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτός που έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να έρχεται τώρα και να καμώνεται ότι είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος από τους οποιουσδήποτε για τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση. Η λύση για τους ανθρώπους αυτούς, επαναλαμβάνω και κλείνω, δεν είναι να τους κοροϊδεύεις ότι το χρέος τους θα σβηστεί, θα χαριστεί, δε θα το πληρώσουν ποτέ. Γιατί ή αυτή την αντίληψη και την κουλτούρα διαμόρφωσε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο, αλλά να τους δίνεις ουσιαστικά εργαλεία στα χέρια τους σαν κι αυτά που έχουμε διαμορφώσει για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να κρατήσουν και το σπίτι τους, κυρίως την πρώτη κατοικία».
Συνταξιούχοι
«Είναι αλήθεια ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων δεν κατάφερε να δει ενίσχυση στο εισόδημά του. Είδε πολύ μικρή ενίσχυση στο εισόδημά του. Είναι η βαριά κληρονομιά του νόμου Κατρούγκαλου. Ίσως το πιο βασικό, το μόνο από αυτά που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε. Δεν ήταν εύκολο, δεν είναι εύκολο εξαιτίας και του κόστους που απαιτείται, αλλά και της δέσμευσης που η χώρα έχει από τις υποχρεώσεις εκείνης της περιόδου. Όμως και για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας νομίζω σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Σαρακοστιανό καλάθι και καλάθι Πάσχα
«Το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο επιχειρήθηκε από πολλούς να απαξιωθεί, έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα. Εδώ και 15 εβδομάδες υπάρχει μια ομάδα καταναλωτικών αγαθών πάρα πολύ κατά τεκμήριο των απολύτως απαραίτητων για κάθε νοικοκυριό, όπου οι τιμές τους είναι σταθερές, ανεξαρτήτως των αυξομειώσεων που συμβαίνουν τριγύρω. Κάποια πέφτουν, κάποια λίγα ανεβαίνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σε σταθερές τιμές. Αυτό είπαμε από την αρχή. Ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια προστατευμένη ζώνη σε απολύτως απαραίτητα για τα ελληνικά νοικοκυριά προϊόντα, έτσι ώστε οι τιμές εκεί να μη μεταβάλλονται Και μπορεί ο κόσμος να ανταποκρίνεται 15 εβδομάδες τώρα. Αυτό συμβαίνει, λειτουργεί και θετικά, διότι ανταγωνισμός οδηγεί και άλλα πράγματα και άλλα προϊόντα να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και αναλόγως και με τις γιορτές, αναλόγως με τις ανάγκες τις επετειακές που κάθε φορά έχουμε, εμπλουτίζεται το καλάθι αυτό και με μια σειρά από άλλα πράγματα, όπως έγινε την περίοδο των Χριστουγέννων, θα γίνει τώρα και για την περίοδο της Αποκριάς της Σαρακοστής. Να δει ο κόσμος τη δυνατότητα σε ένα επίπεδο τιμών χαμηλότερο από το γενικότερο μέσο όρο και πάντως σταθερό να μπορεί να κάνει τις αγορές του και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr