Όπως ήταν φυσικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν με το άκουσμα της είδησης να επισημάνουν τους κινδύνους που γεννά η συγκεκριμένη απόφαση και ασφαλώς ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει τις κύριες κατοικίες των πολιτών.
Βέβαια, η κυβέρνηση το αρνείται και επισημαίνει πως ήδη έχει νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών, υπογραμμίζοντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του επισήμανε με... νόημα πως η απόφαση του ΣτΕ αφορά νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, κάνει λόγο για αμέλεια της κυβέρνησης που "αφήνει τους δανειολήπτες στο έλεος των πλειστηριασμών".
Ανάλογες ανακοινώσεις έβγαλε επίσης το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ για να πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη οι πολιτικοί αρχηγοί, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί.
Παρεμβάσεις από Τσίπρα και Ανδρουλάκη
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη με δήλωσή του τονίζοντας πως«η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ο κ. Τσίπρας καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναστείλει με ΠΝΠ κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές». Μετά τις εκλογές υπόσχεται προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση χρεών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη μεριά του προτείνει επαναφορά του νόμου του 2010 που είχε περάσει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία της α' κατοικίας, ώστε "να δώσουμε στους αδύναμους δανειολήπτες, που δεν άντεξαν για λόγους αντικειμενικών συνθηκών μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια". Σημειώνει δε πως εκτός από τη ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Πολιτικός φαρισαϊσμός Τσίπρα»
Η Κυβέρνηση επανήλθε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας:
«Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και εσείς ήσασταν πρωθυπουργός. Για αυτό στο λήμμα "πολιτικός φαρισαϊσμός" θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες. Όχι μόνο για αυτό, αλλά και για πολλά ακόμη. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:
«Η "διαχείριση" του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα κόκκινα δάνεια (σε ποσοστό περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων), και άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους, αφού πρώτα τους δημιούργησε την αίσθηση της πλήρους απαλλαγής από τα χρέη τους.
Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και, φυσικά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Μέσω του μηχανισμού αυτού έχουν ήδη ρυθμιστεί οφειλές ύψους 1,08 δις για πάνω από 3300 νοικοκυριά, ενώ τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με συνέπεια, μεθοδικότητα και κοινωνική ευαισθησία το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Ό,τι κι αν προσπαθεί σήμερα να πει ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να ξαναξεγελάσει τους πολίτες» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Προφανώς, το ζήτημα των πλειστηριασμών προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Πέρα, όμως, από το πολιτικό "παιχνίδι" υπάρχει πράγματι ζήτημα με τα σπίτια των πολιτών και καλό θα ήταν να αξιολογηθούν εκ νέου οι επιλογές που έχουν τα κόμμματα για να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Η μετάθεση ευθυνών και το ποιος φταίει περισσότερο, είναι δευτερεύον ζήτημα για την κοινωνία και τα κόμματα οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr