Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στο μέτωπο της Οικονομίας, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η σχετική συζήτηση άρχισε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούσε την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις προτάσεις, που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο επίκεντρο είναι εν πολλοίς η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που, όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες , οι οποίες έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι που έχει επισημάνει εγκαίρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Θα επισημάνει, δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως, π.χ. η Ιταλία. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.
Πάντως στη Σύνοδο στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συζητήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και την πιο αποτελεσματική χρήση των οικονομικών της πόρων προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις από ΗΠΑ και Κίνα, δίδοντας έμφαση στην εξειδίκευση και στη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την Πράσινη Συμφωνία ως αντίβαρο στην αμερικανική νομοθετική πράξη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Στο μεταξύ κοντά φαίνεται να είναι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ειδικικό πλαίσιο με εξαίρεση του σχετικού υφιστάμενου πλαφόν τιμής για τις μακροχρόνιες συμβάσεις φυσικής παράδοσης (PPAs) παραγωγών με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Κι αυτό την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαοργμάτευση της ΔΕΗ για τη σύναψη PPAs δεκαετούς διάρκειας με μεγάλους ομιλους, εις εκ των οποίων φέρεται να είναι πολύ κοντά για συμφωνία. Τα νέα αυτά συμβόλαια θα έλθουν σε συνέχεια των παλιών σταθερών συμβολαίων που έληξαν το 2022 και διασφάλιζαν προβλεψιμότητα για το ενεργειακό τους κόστος της βιομηχανίας αλλά στη ΔΕΗ μια επαρκή διαχείριση της παραγωγής της.