Κατά τη διάρκεια σημερινής (6/2) τηλεδιάσκεψης με τα αρμόδια υπουργεία για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες.
Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν.
Να πω, επίσης, ότι φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες».
Οικονόμου: Διδαχτήκαμε από προηγούμες αδυναμίες
Κατά την πρωινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός αποδείχθηκε επαρκής και η προετοιμασία απέδωσε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολλές δυσχέρειες, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές σε κάθε επίπεδο.
Αναφέρθηκε στις συνεχείς συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας ήδη από την περασμένη εβδομάδα και το συντονισμό και είπε πως άμεση ήταν και η αντιμετώπιση και αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας όπου αυτές παρατηρήθηκαν.
«Η κυβέρνηση αξιοποιεί την προγενέστερη εμπειρία, διδάσκεται από προηγούμενες αδυναμίες, από λάθη, από αδράνειες, ώστε να βελτιώνεται ο κρατικός μηχανισμός και να τον καθιστά ικανό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών σε αυτού του είδους τα φαινόμενα.
Επενδύουμε στην πρόληψη και με την ανάλυση των δεδομένων με την εισαγωγή τεχνογνωσίας, με αρτιότερη προετοιμασία και με επαγγελματική διαχείριση προχωράμε βήμα-βήμα προς τους στόχους μας όσον αφορά τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και πρωτίστως την ασφάλεια των ανθρώπων και των υποδομών».
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι με αφορμή την κακοκαιρία έχει σημασία να μην παραγνωρίζουμε τη ιδιαίτερα μεγάλη αξία της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας που μπορούν να δίνουν λύσεις και διεξόδους σε συνθήκες αντίξοες.
Τέθηκαν σε λειτουργία 33.120 ηλεκτρονικές τάξεις είπε και τόνισε ότι αυτά ήταν αδιανόητα το 2019, αναλύοντας εργαλεία μέσω των οποίων κατέστη δυνατή αυτή η αλλαγή όπως τα voucher που αξιοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς αλλά και νέους και νέες από 4-24 ετών για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού έτσι ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα σε αυτού του είδους την εκπαίδευση».
Παππάς: To χιόνι δε θα σβήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Σε δήλωση του, ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τα «αλλοπρόσαλλα μέτρα κυβέρνησης, Περιφέρειας Αττικής και δήμων», όπως αναφέρει επισημαίνει ότι «η δήθεν απόλυτη ετοιμότητα του επιτελικού κράτους ενόψει της κακοκαιρίας, εξαντλήθηκε στον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και στην αποστολή μαζικών μηνυμάτων για αναστολή κάθε δραστηριότητας στη χώρα.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της περιφέρειας Αττικής και ορισμένων δήμων προδόθηκε από το γενικό πρόσταγμα για παύση εργασιών και μετακινήσεων για ένα φαινόμενο, το οποίο όχι μόνο είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, αλλά δεν είναι καν, μέχρι στιγμής, όσο ακραίο προβλεπόταν.
Σε μια κατάσταση, η οποία και κατά τους ίδιους τους πολίτες θα έπρεπε να είναι απολύτως ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη:
-Η χώρα κόπηκε στα δύο -και οδικά και σιδηροδρομικά- για πολλές ώρες.
-Οι δρόμοι ανοιγοκλείνουν χωρίς σαφείς δικαιολογίες και χωρίς πρόνοια για τους πολίτες και τους επαγγελματίες που πρέπει να μετακινηθούν.
-Πολλές γραμμές λεωφορείων στην Αττική έχουν ανασταλεί, το δε μετρό, ένα μέσο σταθερής τροχιάς, αδυνατεί να φτάσει στο αεροδρόμιο.
-Ατυχήματα, όπως το χθεσινό με κορμό καμένου δέντρου (από τις πυρκαγιές του 2021) που «έσκισε» την καμπίνα του μηχανοδηγού του Λευκού Βέλους, θεωρούνται κανονικότητα.
-Το εμπόριο που, πλην εξαιρέσεων, τέθηκε σε αργία, καθώς και η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία έγιναν επαναλαμβανόμενος κανόνας για να καλυφθεί η ανεπάρκεια διεκπεραίωσης των αρμοδιοτήτων κάθε αρμόδιου.
Οι ευθύνες της παράλυσης του κράτους και των ΟΤΑ, εν μέσω μιας ήπιας σχετικά κακοκαιρίας, δεν θα κρυφτούν για πολύ κάτω από το χιόνι, το οποίο άρχισε να λιώνει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr