Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, «στις αρχές του 2024, μόνιμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μία βοήθεια της τάξεως αθροιστικά των 800-900 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου δηλαδή 1 δισεκατομμύριο ευρώ».
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε πως φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια εντελώς καθηλωμένων μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μία αύξηση 200 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 80% από την μη εισφορά 1% στο ταμείο τους.
Για την 13η σύνταξη
Σχετικά με την επαναφορά της 13ης σύνταξης για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας χθες, όπως και για απόδοση των αναδρομικών και της αποκατάστασης, όπως είπε χαρακτηριστικά της αδικίας για την προσωπική διαφορά, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «τα λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια τα οποία υπόσχεται ο κ. Τσίπρας σαν να είναι μια νέα Θεσσαλονίκη, την έχει βιώσει ο Έλληνας πολίτης με το 3ο επώδυνο μνημόνιο. Συνεπώς χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη».
Συνολικά, αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που εκλεγεί, είναι μέτρα που ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί και μια σειρά από μειώσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που συνολικά σημαίνουν πολλά δις ευρώ.
Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εργασίας είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους γι’ αυτό το ζήτημα και θα ακολουθήσει εισήγηση του υπουργού Εργασίας στον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.
«Αυτό που ισχύει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία αύξηση, τρίτη αύξηση, του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει αυτή να είναι και ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και οι επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.
«Το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα παγκοσμίως»
Για την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα παγκοσμίως.
«Έχουμε κάποιες ενδείξεις από εισαγόμενα προϊόντα και τιμές στις πρώτες ύλες ότι μπορεί να υπάρχει μια συγκράτηση του κόστους. Έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής τους τελευταίους μήνες από το καλάθι της νοικοκυράς και έχουμε και τις παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, τα 650 εκατομμύρια. Νομίζω ότι θέτουμε κάποια πρώτα σημαντικά αναχώματα».
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη
Τέλος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2% το 2023, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής. «Φαίνεται ότι κινούμαστε ικανοποιητικά. Φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά στο στόχο για 2%, ο προϋπολογισμός έχει 1,6%. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε μια εξωγενή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κρίση χτυπάει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρέπει συνεπώς, όχι μόνο να βλέπουμε πως πηγαίνουμε εμείς ως χώρα, αλλά πρέπει να βλέπουμε και πώς πηγαίνουμε εμείς ως χώρα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα το 2022 θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το 2023 θα έχει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης.
Θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024, με σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία ήδη υφίσταται και η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr