Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, «Την τριετία 2020-2022 έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΕΛΓΑ 782.731.722 ευρώ και από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, επίσης την τριετία αυτή 2020, 2021, 2022 80.828.826 ευρώ. Σύνολο αποζημιώσεων 863.560.549 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μία κυβερνητική περίοδο 3 ετών».
Κάνοντας έναν απολογισμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε για το έργο που έχει γίνει και επιτελείται στον ΕΛΓΑ τονίζοντας ότι, η κυβέρνηση, ξεπερνώντας τα χρήματα που είναι στη διάθεση του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών, ενισχύει συνεχώς μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, και κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργαντάς, απέρριψε τα περί «κοροϊδίας των αγροτών», σημειώνοντας ότι ο οδικός χάρτης που έχει ανακοινωθεί τηρείται, παρόλο που ο όγκος των ζημιών είναι μεγαλύτερος από όσους ποτέ αντιμετώπισε το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ.
Για του λόγου το αληθές, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, για τον παγετό που σημειώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου του 2022 η προκαταβολή ύψους 11.259.476 ευρώ καταβλήθηκε μόλις 4 μήνες μετά το γεγονός και έφτανε το 60% των αποζημιώσεων. Όσο για τις ενστάσεις, που φτάνουν τις 1.878 ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι, από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέτασή τους, έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι, κανένας συμψηφισμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ενστάσεις επί των πορισμάτων, καθώς δεν το επιτρέπει ο κανονισμός αλλά και το πληροφοριακό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΑ, στο οποίο αυτοματοποιημένα γίνονται όλες αυτές οι πράξεις.
Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο: Οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στη δουλειά τους
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση Απάντηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου σχετικά με τρεις συμβάσεις για το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για τυπικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν.
Ο κ. Γεωργαντάς, εξήρε το έργο που παράγουν οι εργαζόμενοι στο ΜΦΙ, οι οποίοι αναβαθμίζουν συνολικά την εικόνα της χώρας και όχι μόνο επιτρέπουν να έχουμε τις συμμορφώσεις που το κανονιστικό πλαίσιο υπαγορεύει για την χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και ποιοτική παροχή υπηρεσιών, η οποία είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για τη διαχρονική λειτουργία του Μπενάκειου. Ανέφερε επίσης ότι, συνάντησε τους εργαζόμενους την περασμένη Δευτέρα και τους ενημέρωσε ότι, τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν.
Σημείωσε ότι, για τα δύο προγράμματα, που αφορούν τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και τα βιοκτόνα, δημιουργήθηκε καθυστέρηση στον προσυμβατικό έλεγχο, καθώς το ύψος των συμβάσεων ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ και πλέον ο έλεγχος αυτός γίνεται από κλιμάκιο και όχι από τον Επίτροπο. Παλιότερα ήταν για άνω των 500.000 ευρώ η υποχρέωση αυτή. Η απόφαση του Επιτρόπου εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022 και έχουν σταλεί ήδη οι συγκεκριμένες συμβάσεις στο αρμόδιο κλιμάκιο με επισήμανση για τον επείγοντα χαρακτήρα εξέτασης του συγκεκριμένου αιτήματος.
Ανακοίνωσε επίσης ότι, σε σχέση με το πρόγραμμα για τις επισκοπήσεις κατά ορισμένων επιβλαβών οργανισμών, έχει κατατεθεί ήδη η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, η οποία πολύ άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, θα συζητηθεί σε νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τόνισε τέλος, για να γίνει κατανοητό ότι, δεν μιλάμε για εργαζόμενους οι οποίοι δεν πηγαίνουν στον εργασιακό τους χώρο, δεν πηγαίνουν στην εργασία τους. Πηγαίνουν στην εργασία τους κι αυτό έγινε μέσα από μια πολύ καλή και ειλικρινή συνεργασία και με τους ιδίους και βεβαίως και με τη Διοίκηση του «Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου».
5 εκατ. € πλήρωσε ο ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις για το χαλάζι
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αραμπατζή, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι, για μια φορά ακόμα, ο ΕΛΓΑ ανταποκρίνεται στο χρονοδιάγραμμα του και αποζημιώνει τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022 στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας εντός τεσσάρων μηνών.
Από το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, 2.418.560,36 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.268 βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής των Σερρών.
Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς έδωσε διευκρινίσεις, μετά από σχόλιο της κ. Αραμπατζή για τα μήλα, αναφέροντας ότι, αυτή τη στιγμή, αξιολογούνται τα στοιχεία που έχουν αποστείλει και αποστέλλουν οι περιφερειακές ενότητες και γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν οι μηλοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, όχι με έναν οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο ο οποίος θα αιτιολογεί και θα τεκμηριώνει κάθε φορά τη ζημία, και στο μέγεθος των δυνατοτήτων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε -τα οποία ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι απεριόριστα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr