Αναφερόμενος αναλυτικά στο έργο του ΥΠΕΝ επί της παρούσας κυβέρνησης είπε:
«Αρχικά είχαμε την βίαιη απολιγνιτοποίηση που ήταν ψεύτικη, αφού το σχέδιο αφορούσε την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, την οποία ο Πρωθυπουργός πήρε πίσω τον Απρίλιο στην Κοζάνη. Τις τελευταίες είκοσι (20) μέρες διαπιστώνουμε εμφατικά ότι δεν υλοποιείται η εξαγγελία, δεν έχει αυξηθεί όσο πρέπει η λιγνιτική παραγωγή, με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει πανάκριβο ρεύμα στο εξωτερικό, επειδή καλύπτει τη ζήτηση με εισαγωγές και να μας βρει το 2023 με 20 ημέρες συνεχόμενες στην πρώτη θέση της ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη.
Δεν έχουμε Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), γιατί καθυστερεί δύο χρόνια η ενσωμάτωση των αναθεωρημένων ευρωπαϊκών στόχων. Δεν υπάρχει σχέδιο για τη κλιματική μετάβαση, ο κλιματικός νόμος ψηφίστηκε μόνο τα για μάτια του κόσμου και μετατράπηκε σε μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία.
Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, ούτε θαλάσσια χωροταξία, δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000 παρότι η εκπόνησή τους είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες έχει ακυρωθεί στην πράξη, δεν υπάρχει στρατηγική για την ηλεκτροκίνηση, τα σχέδια φόρτισης οχημάτων πάνε από αναβολή σε αναβολή, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης».
Τόνισε ειδικότερα πως η κυβέρνηση προωθεί μόνο ιδιωτικοποιήσεις παντού, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και στην καύση απορριμμάτων με αποτέλεσμα η χώρα να πηγαίνει σαράντα (40) χρόνια πίσω, σε αυτά που έκανε η Ευρώπη τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
«Υπάρχουν ταυτόχρονα μεγάλα σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ανακύκλωση, ενώ οι δήμοι δεν έχουν κάδους ανακύκλωσης. Γίνονται φοβερά παιχνίδια τα οποία αποκαλύφθηκαν και με την παρακολούθηση συνομιλιών του κ. Χατζηδάκη.
Στο φυσικό περιβάλλον, δεν προχωράει η στρατηγική σε βασικά θέματα, έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις στους δασικούς χάρτες με τον ν. 4685/2020. Έχουμε 332.000 αντιρρήσεις σήμερα και ταυτόχρονα οι δασικές υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες και οι λίγοι υπάλληλοι που έχουν μείνει ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα οδοιπορικά, δεν έχουν καύσιμα για τα οχήματα. Ακόμη, ακυρώθηκε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 5000 εργαζομένων στη δασοπροστασία που εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Για να μην αναφερθώ στις πυρκαγιές όταν κάηκε ολόκληρη η βόρεια Εύβοια. Υπάρχει δυστυχώς ένα Βατερλό και έχουμε πρόσφατα το νέο πρόγραμμα Antinero,, με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει ένα εκατομμύριο ευρώ για να κάνει τη δουλειά των δασικών υπηρεσιών. Θα πάρουν γύρω στα 50 εκατ. ευρώ οι εργολάβοι και άλλα 22 εκατ. ευρώ προορίζονται για το Antinero 2 για εργασίες συντήρησης -διάνοιξης δρόμων και αντιπυρικων ζωνών μέσα στο χειμώνα ενώ μένουν απλήρωτοι οι επιβλέποντες».
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Μετά την κατάργηση των αποκεντρωμένων ΦΔΠΠ και την αντικατάστασή τους με την Αθηνοκεντρική δομή, ακόμη και οι οκτώ (8) νέοι Φορείς σάς κατηγορούν ότι δεν έχουν προσωπικό και ότι το ΥΠΕΝ δεν καλύπτει τις οικονομικές υποχρεώσεις των Φορέων με αποτέλεσμα να σύρονται σήμερα οι προηγούμενοι Πρόεδροι φορέων.
Αυτό ενώ έχετε αφήσει τους Φορείς χωρίς εργαζόμενους και σταματήσατε το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους επιστήμονες. Δηλαδή τους κλείσατε, τους αφήσετε με οικονομικές υποχρεώσεις και χωρίς εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή η κ. Γεωργιάδης, με το άρθρο 218 του 4782/2021, επιχειρεί να τεμαχίσει περιοχές προστασίας Natura 2000 σε υποπεριοχές για να κάνει χάρες σε επενδυτές».
Για την πρωτοβουλία για τα «Απάτητα Βουνά» είπε: «Μετατρέψατε μια σοβαρή και σωστή πρωτοβουλία για τις περιοχές χωρίς δρόμους σε ρουσφέτι. Δεν έχετε υιοθετήσει τα κριτήρια του επιστημονικού έργου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά χρησιμοποιήσατε επικοινωνιακά και με αντιεπιστημονικό τρόπο τα αποτελέσματά του. Η εκπονηθείσα από τη μελέτη σειρά προτεραιότητας των περιοχών προς αυστηρή προστασία δεν χρησιμοποιήθηκε για την ένταξη ορεινών όγκων στα «Απάτητα Βουνά».
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ένταξη του όρους Χατζή που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα και εκλογική περιφέρεια του Υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, που βρίσκεται στη θέση 29 της μελέτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εντάχθηκε στα «Απάτητα Βουνά», ενώ δεν εντάχθηκε το όρος Μενοίκιο στις Σέρρες που ήταν υψηλότερης προτεραιότητας και το ίδιο διάστημα αδειοδοτήθηκε εκεί γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο».
Συνολικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, πρόσθεσε ο Σ.Φάμελλος, είναι η χώρα να έχει καταδικαστεί για έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τη βιοποικιλότητα τον Δεκέμβρη του 2020, να έχει παραπεμφθεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Κλείνοντας δήλωσε: «Το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού και των απορριμμάτων. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδιο δημιουργίας ρυθμιστικής αρχής νερού και αποβλήτων, κάτι που καταφέραμε να αποφύγουμε ακόμη και την περίοδο των μνημονίων, των μνημονίων που μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και πλιάτσικου της δημόσιας περιουσίας θα ακυρωθούν την επόμενη μέρα των εκλογών με μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr