Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην έλλειψη φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης είπε στον ΑΝΤ1: «Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών.
Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις».
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας».
Όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, τόνισε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο.
«Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη», ανέφερε.
«Γιατρούς δεν κατηγόρησα, αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης, εντείνει το πρόβλημα», είπε ακόμα.
Που επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που επέστρεψαν από 1/1/2023 στο δημόσιο, τόνισε πως «επειδή ακόμη οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό, δεν θα επιστρέψουν σε ΜΕΘ και σε δομές με ανοσοκατασταλμένους».
Οι γιατροί που τους αντικατέστησαν θα παραμείνουν στα πόστα τους.
Αναφερόμενος στην έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, είπε ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ την εβδομάδα αυτή και τόνισε ότι όπως έχουν δείξει όλα, η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού, «zero Covid» δεν αποδίδει.
«H έξαρση που παρατηρείται στην Κίνα οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει φυσική ανοσία», είπε μεταξύ άλλων.
Όπως είπε ο υπουργός, ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας δεν είναι αξιόπιστα. «Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα αποφασιστούν.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή» καθώς «κανείς δεν επιθυμεί πισωγύρισμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr