Την Πέμπτη (8/12) συζητήθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και αναμενόταν ασφαλώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα έλεγαν στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Άλλωστε, πρέπει να σημειώσουμε πως τους τελευταίους περίπου δύο μήνες εκκρεμούσε μία τέτοια συζήτηση στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός θεωρούσε πως δεν είχαν προκύψει νεότερα στοιχεία και πως οι ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στηρίζονταν σε δημοσιεύματα του αντιπολιτευτικού Τύπου, χωρίς αποδείξεις.
Η συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου μετατράπηκε λοιπόν σε πεδίο μάχης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την αρχή κινούμενος σε ήρεμους τόνους στην πρωτομιλία του και μένοντας περισσότερο στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία της ΕΥΠ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, από τη μεριά του ανέβασε τους τόνους και ζήτησε απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό για το αν μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι δεν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ άλλα πολιτικά πρόσωπα πλην του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, τον προκάλεσε να πει αν γνωρίζει αν παρακολουθούνταν συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν ο Πρωθυπουργός αρνηθεί ότι παρακολουθούνταν, αλλά τελικά αποδειχθεί πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν θύματα επισύνδεσης από την ΕΥΠ, θα πρέπει να παραιτηθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως κανείς Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ και προκάλεσε με τη σειρά του τον Αλέξη Τσίπρα να πει αν ο ίδιος γνώριζε όσο ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας αν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα.
Η ένταση κορυφώθηκε στη δευτερολογία Τσίπρα ο οποίος επέμεινε να λάβει άμεση απάντηση από τον Πρωθυπουργό. «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα "αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο", ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι "δεν ξέρω ή όχι;"». Στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.
Τότε ο Πρωθυπουργός πήρε το λόγο. Αρνήθηκε ότι υπήρχε Predator στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη σχετικά με παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απέφυγε πάντως να δώσει κατηγορηματική απάντηση λέγοντας ουσιαστικά πως δεν πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη συζήτηση τόσο ευαίσθητες πληροφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής είχε δεσμευθεί πως θα ξαναδώσει το λόγο στον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός είπε πως με την τριτολογία του η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα. "Ό,τι είχατε να πείτε, το είπατε κ. Τσίπρα", τόνισε και βγήκε από την αίθουσα.
Αποχώρηση, εντυπώσεις και πρόταση μομφής
Αυτή η αποχώρηση αποτελεί το κορυφαίο σημείο διαμάχης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση.
Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά "τον εξανάγκασε σε απόδραση".
Από την άλλη μεριά, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης έπεσαν στο κενό, καθώς δεν παρουσιάστηκε κανένα νέο στοιχείο στη Βουλή και πως ο Αλέξης Τσίπρας απλά έριξε λάσπη.
Επίσης, σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε γιατί άλλαξε τον ποινικό κώδικα πριν από τις εκλογές και τονίζουν πως οι αναφορές του στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι εθνικά επικίνδυνες. Κάνουν λόγο δε για άθλιους ισχυρισμούς χωρίς αποδείξεις, που ο Πρωθυπουργός κατάφερε να αποκρούσει.
Σημειώνουν ακόμα πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής αν θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι συσπειρωμένη.
Το κλίμα πάντως είναι έντονα προεκλογικό με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει από τη μεριά του πως ο ελληνικός λαός δεν έλαβε απαντήσεις. Κατηγόρησε δε τον Πρωθυπουργό πως απλώς "κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσει τον κάβο των εθνικών εκλογών χωρίς να έχει μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια".
Κάπως έτσι έληξε η κοινοβουλευτική μάχη με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν "σε λίγους μήνες". Μία κάπως γενική τοποθέτηση που του επιτρέπει φυσικά να καθορίσει τις εξελίξεις, όποτε αυτός κρίνει ότι είναι καλύτερο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr