Ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή απάντησε στην ερώτηση που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αν γνωρίζει για άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ, εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν γνωρίζει αν παρακολουθούνταν άλλα πολιτικά πρόσωπα, γιατί δεν νομιμοποιείται να γνωρίζει και αντέστρεψε το ερώτημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το αν εκείνος είχε γνώση για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, όσο ήταν πρωθυπουργός.
«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικο, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε, να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε σε έντονο ύφος:
«Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;»
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι τα στοιχεία από τη θητεία του είναι διαθέσιμα και δεν επικαλείται το απόρρητο.
Κρίσιμο σημείο της δευτερολογίας του ήταν όταν κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στην ερώτηση αν ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. "Η απάντησή σας είναι δεν γνωρίζετε ή η απάντησή σας είναι όχι", ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Διέκοψε δε την ομιλία του και ζήτησε άμεση απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργώντας ένταση στην αίθουσα.
Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι υπήρχε Predator στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη σχετικά με παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απέφυγε πάντως να δώσει κατηγορηματική απάντηση λέγοντας πως δεν πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη συζήτηση τόσο ευαίσθητες πληροφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής είχε δεσμευθεί πως θα ξαναδώσει το λόγο στον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός είπε πως με την τριτολογία του η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα.
Όπως είναι φυσικό η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα, στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός απάντησε επίσης στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για το ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής ζητούν να αρθεί το απόρρητο, ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε πως η ΝΔ είναι ενωμένη και προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής για να το διαπιστώσει.
Επιστρέφοντας στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η ΕΥΠ πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργικού γραφείου και όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
"Δεν θα μετατραπεί η ΕΥΠ σε ΜΚΟ", είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως υπάρχουν εξωτερικοί κίνδυνοι, τους οποίους η ΕΥΠ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τις ελέγχει.
Τσίπρας: Θα παραιτηθείτε αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθείς;
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε μάλιστα πως αν η απάντηση είναι "όχι" και τελικά αποδειχθεί πως παρακολουθούνταν κι άλλα πολιτικά πρόσωπα, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί την ίδια ώρα από τη θέση του πρωθυπουργού. «Δεσμευτειτε,σήμερα ότι δεν θα παραμείνετε κύριε Μητσοτακη ούτε μια μέρα στην εξουσία αν αποδειχθεί ότι παρακολουθούσατε τον υπουργο σας κ.Χατζηδακη και τον Αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων κ.Φλωρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του, με ρητορικά ερωτήματα: «Ποιος αποφάσισε με το που ανάλαβε τη διακυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο; Βάλατε έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος το έκανε αυτό; Ποιος έσπευσε να αλλάξει τον νόμο για να βάλει τον κολλητό του άνθρωπο σ αυτή τη θέση;».
«Ποιος έφερε διάταξη που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνταν;», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για «στελέχη που απειλούσαν ευθέως με 10ετη ποινή φυλάκισης οσίους δεν τηρήσουν το απόρρητο».
Κάλεσε λοιπόν τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο για να πέσει φως στην υπόθεση. Στις αιχμές που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του απάντησε ότι «εμείς ποτέ δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας, εμείς έχουμε δώσει δημόσια τις απαντήσεις μας».
Τέλος, προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε μαζί στους παρόχους τηλεπικοινωνιών και να ζητήσουν στοιχεία για το αν υπήρχαν αιτήματα επισυνδέσεων για άλλα πολιτικά πρόσωπα, πλην του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και για παρακολουθήσεις κορυφαίων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr