Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και σημείωσε πως υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε το ζήτημα της μειονότητας και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρχει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε, «λυπάμαι που οι καιρικές συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να πάω αύριο στην ελληνική μειονότητα, αλλά ίσως πάμε μαζί».
Κατά την συνάντησή τους ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις, στις οποίες είχε πει ότι η χώρα μας «εξαπάτησε για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και που μεταδόθηκαν στον ιστότοπο Euractiv. «Συγγνώμη για κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι αποδόθηκαν, δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε, στα Τίρανα.
Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, Edi Rama, έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Rama κατά την έναρξη της συνάντησής τους:
Edi Rama: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ για την επίσκεψή σας. Ελπίζω ότι δεν είναι υποκατάστατο της διμερούς συνάντησης και ελπίζω ότι θα βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την αγαπητή Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους. Σας έστειλα ένα βίντεο απευθείας από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί και τους είπα, τι θέλετε να κάνουμε για εσάς; Είπαν αυτό και τούτο κι εκείνο ή απλά φέρτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ. Συνεπώς αν έρθετε, μας βοηθάτε να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά από τον προϋπολογισμό μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι θα γίνουν και τα δύο. Θα πρέπει μάλλον να γίνουν και τα δύο.
Edi Rama: Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι. Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στα Τίρανα και -όπως είπα και στη συνάντηση- είναι σπουδαίο που η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται εδώ στα Τίρανα. Είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους φίλους μας να έχουν την ευκαιρία να έρθουν και να δουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αλβανία. Εμείς στηρίζουμε σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο της Αλβανίας αλλά και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Και φυσικά είναι σπουδαίο που έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη συνάντηση και να έχουμε μια σύντομη εκδοχή μιας διμερούς επίσκεψης. Υπάρχει πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν επίσης στο οικονομικό μέτωπο.
Και φυσικά λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να επισκεφτώ τη μειονότητα αύριο, λόγω ανησυχίας που έχει εκφραστεί από τους πιλότους μας για τις καιρικές συνθήκες. Αλλά ίσως αυτό να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να πάμε μαζί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάρτιση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελούσε περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.
Επισήμανε επίσης ότι η προσφυγή στη Χάγη θα αποτελούσε απόδειξη της σημασίας της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση τέτοιων διαφόρων.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε ακόμα τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή και ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, με την τήρηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε στρατηγικής σημασίας μέτωπα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον ομόλογό του για τη διοργάνωση της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία έλαβε μέρος το πρωί.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Bajram Begaj, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, και την Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας, Lindita Nikolla.
Στις συζητήσεις επισημάνθηκαν οι στενοί και μακροχρόνιοι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους, αλλά και η δυνατότητα στενότερης συνεργασίας σε πολλά θέματα.
Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία σηματοδότησε η Διακυβερνητική Διάσκεψη του περασμένου Ιουλίου, ενώ επισημάνθηκε ο θετικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η χώρα μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr