«Η πρότασή μας για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για το νέο ΕΣΥ», υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και πρόσθεσε ότι «είναι πλήρης, κοστολογημένη και λεπτομερώς περιγράφεται στο πρόγραμμά μας. Μιλάμε για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με έξτρα δυο δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες φοβερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε υποδομές».
Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΠ, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «εάν είδαμε κάτι το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν ένα ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, αλλά την πλήρη παραβίαση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων, με πολιτικό υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Αυτό που έφταιξε για τις παρακολουθήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε η Ράνια Σβίγκου, «ήταν η πολιτική αλαζονεία και ο πολιτικός κυνισμός ενός πρωθυπουργού ο οποίος κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει την ενοχή του. Ομολογία ενοχής, υπάρχει από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται και δεν πηγαίνει στη Βουλή για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, να απαντήσει στην ερώτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Παραδοχή ενοχής είναι το ότι επικαλούνται το απόρρητο».
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως υπενθύμισε η Ράνια Σβίγκου, «από την πρώτη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ανέφερε συγκεκριμένες θεσμικές δημοκρατικές δικλείδες για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, ούτε μπορεί να καλύπτεται από ένα πέπλο αδιαφάνειας», αναφέροντας χαρακτηριστικά την « επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει σε ένα πολίτη να μάθει για ποιο λόγο παρακολουθείται, τον έλεγχο από το Δικαστικό Συμβούλιο και την έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης του απορρήτου, τον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικά ελεγχόμενη όπου θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και της ΑΑΔΕ».
Αναφερόμενη στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στην «προστασία της πρώτης κατοικίας», υπενθυμίζοντας ότι το 2020 «η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε την προστασία της». Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε κάνει «πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα», και στη συνέχεια κατέθεσε «τρεις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι οποίες όλες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Χρειάζεται να υπάρχει ένα μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους», κατέληξε η Ράνια Σβίγκου παραθέτοντας και τις σχετικές προτάσεις του κόμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr