«Απαιτούνται αποφασιστικές ρυθμίσεις κυρίως ως προς το ενεργειακό, ειδάλλως αυτή η κρίση μπορεί να σημάνει ακόμη και την οριστική υποχώρηση της Ευρώπης από το διεθνές στερέωμα αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις στην Ευρώπη» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και επισήμανε ότι «θα έπρεπε εδώ και πολλούς μήνες να έχουν ληφθεί αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο, πόσω μάλλον όταν η χώρα μας υφίσταται τις πιο βαριές επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη». «Μόλις χτες η Eurostat ανακοίνωσε ότι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη των 27 σε απόλυτο νούμερο, την στιγμή που η αγοραστική δύναμη των ελλήνων πολιτών είναι 3,5 και 4 φορές χαμηλότερη από ό,τι είναι του μέσου ευρωπαίου» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης και υπενθύμισε ότι και «για την ηλεκτρική ενέργεια το κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ με όρους αγοραστικής δύναμης».
Πλειστηριασμοί
Ο κ. Χαρίτσης στηλίτευσε το γεγονός ότι για το θέμα των πλειστηριασμών «βλέπουμε μια προσπάθεια προπαγάνδας από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να στρέψουν τις ευθύνες στην αντιπολίτευση για αυτά που συμβαίνουν σήμερα» και επανέλαβε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Τόσο με τον Νόμο Σταθάκη όσο και με τον νόμο 4605/2019 υπήρξε ένα καθεστώς ώστε οι πιο ευάλωτοι, τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα, να προστατεύονται απέναντι σε τέτοια φαινόμενα όπως αυτά των τελευταίων ημερών».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στον νέο Πτωχευτικό Νόμο τον Οκτώβριο του 2020 για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και πρόταση μομφής κατά του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Ενώ έχουμε καταθέσει τρεις τροπολογίες από τότε για την επαναφορά ενός στοιχειώδους καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Σήμερα ο νέος Πτωχευτικός Νόμος επιτρέπει την εκποίηση της κύριας κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής στέγης, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας. Την ίδια στιγμή έχουμε έκρηξη του ιδιωτικού χρέους γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στο απολύτως αναγκαίο καθεστώς ρύθμισης των χρεών τα οποία και λόγω πανδημίας και λόγω πληθωρισμού έχουν εκτιναχτεί. Πρόκειται για ένα μείγμα κοινωνικά και οικονομικά εκρηκτικό».
«Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση 120 δόσεων του ιδιωτικού χρέους και με κούρεμα της βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αλλά και να επανέλθει ένα καθεστώς προστασίας για τους ασθενέστερους, τους ευάλωτους και τα μεσαία στρώματα που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους εξαιτίας του Πτωχευτικού Νόμου της ΝΔ» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr