Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με βάση τους διαθέσιμους πόρους.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι με απόφασή του θα προστεθούν 12 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους στο Πρόγραμμα Βασικής Επισιτιστικής και Υλικής συνδρομής προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από το ΤΕΒΑ στο ΕΣΠΑ και να συνεχιστεί η παροχή δωρεάν τροφίμων και υλικών αγαθών στις Περιφέρειες όλης της χώρας.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «Η κοινωνική συνοχή στο περιφερειακό επίπεδο είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πλήρως ενσωματωμένη στις δράσεις που εφαρμόζουμε», τις οποίες εξειδίκευσε ως εξής:
1.Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με περιφερειακή διάσταση που υλοποιεί η ΔΥΠΑ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Από το βήμα της ΔΕΘ παρουσιάστηκαν δυο νέα προγράμματα αυτής της κατηγορίας. Το πρώτο αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με έμφαση στη ψηφιακή οικονομία που απευθύνεται σε ανέργους 30-45 ετών που θα λάβουν 15.000 ευρώ έκαστος. Και το δεύτερο, προϋπολογισμού 119,7 εκατ. ευρώ, στην επιδότηση εργασίας 10.000 μακροχρόνια ανέργων σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας.
2.Δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές που έχουν στο επίκεντρο το «κοινωνικό πακέτο» της ΔΥΠΑ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, οι δράσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και πρόσθεσε ότι η ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσουν να επενδύουν σημαντικούς πόρους σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
3.Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας: Την περίοδο της πανδημίας τα εν λόγω προγράμματα στήριξαν τις Περιφέρειες και τους Δήμους μέσα από την απασχόληση 36.000 συμπολιτών μας, ενώ φέτος ξεκίνησε νέο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό κάλυψης 25.000 ωφελουμένων, χάρη στο οποίο οι ωφελούμενοι, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, προσφέρουν εργασία σε Περιφέρειες και Δήμους. Σε αυτό το πρόγραμμα εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης.
4.Προνοιακές παροχές σε είδος: Βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΤΕΒΑ. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στα προγράμματα επιδότησης για βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός φέτος ανέρχεται σε 333 εκατ. ευρώ από 270 εκατ. ευρώ το 2019. «Δίνουμε περισσότερα κουπόνια από ποτέ από όλο το πρόγραμμα και καλύπτουμε πλήρως όλες τις αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και μάλιστα με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Μιλώντας για το Πρόγραμμα Βασικής Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής είπε ότι υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας και χάρη στις δράσεις του περίπου 400.000 ευάλωτοι Έλληνες (δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) λαμβάνουν δωρεάν τρόφιμα και βασικά υλικά αγαθά. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε για τα προηγούμενα χρόνια με 330 εκατ. ευρώ από το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), ενώ με παλαιότερη απόφαση του Υπουργού Εργασίας προστέθηκαν άλλα 62 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους την περίοδο 2021-2022 λόγω των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Για το πρόγραμμα έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ωστόσο, επειδή ορισμένες περιφέρειες έχουν εξαντλήσει τους πόρους τους, ο υπουργός σημείωσε ότι υπέγραψε σχετική απόφαση ούτως ώστε να προστεθούν 12 εκατ. ευρώ και να μην υπάρξει κενό στις δράσεις του προγράμματος.
- Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: Τέλος, ο κ Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι στον τομέα δράσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλογούν επιπλέον κονδύλια της τάξης του 1 δις. ευρώ που έχουν υπαχθεί στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, με τις επιμέρους δράσεις να στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων και στην κοινωνική συνοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr