Πιο συγκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου είναι αντισυνταγματική, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη λήψη της απόφασης, το ΣτΕ, έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του Covid, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς.
Έτσι, σημειώνουν στην απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορoνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Ωστόσο, όπως τονίζεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μπορούν να αξιολογήσουν το μέτρο για τους υγειονομικούς και να καλύψουν τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ωστόσο, η όποια απόφαση για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ληφθεί άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr