Τα σημεία της ομιλίας της κ. Ξενογιαννακοπούλου έχουν ως εξής:
- Η ομιλία του Εισηγητή της ΝΔ φανερώνει την απελπισία και τον πανικό της κυβέρνησης όταν, αντί να έρθει εδώ να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο που συζητάμε, κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Να θυμίσω ότι αν κάποιος κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, ήταν η διάταξη Σταϊκούρα ένα χρόνο μετά τις εκλογές. Και, για να καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημαίνει ότι υπήρχε προστασία μέχρι τότε. Αυτήν τη στιγμή εφαρμόζεται ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής το 2020, ο οποίος στην ουσία είναι αυτός που έχει φέρει σε απελπισία χιλιάδες συνανθρώπους μας. 42.000 πλειστηριασμοί θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, εκ των οποίων πάρα πολλοί αφορούν την πρώτη κατοικία. Άρα, ό,τι και να πείτε, ο κόσμος ζει τη δραματική πραγματικότητα που εσείς έχετε επιβάλει.
- Όσον αφορά το σχέδιο νόμου.
Εξ αρχής είπαμε, ότι είναι ένα σχέδιο νόμου με τρία χαρακτηριστικά:
- Έχει μία σειρά από ήσσονος σημασίας διατάξεις, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη, στην κατ’ άρθρον συζήτηση, να τις παρουσιάζει ως μια μεγάλη τομή και μάλιστα, με μία λογική κοινοβουλευτικής αριθμητικής, προσπαθούσε να δείξει ότι φέρνει την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της, λέγοντας ότι θα μετρήσει πόσα άρθρα θα ψηφίσουμε. Λες και το θέμα είναι η κοινοβουλευτική αριθμητική. Λες και όταν φέρνεις μέσα σε ένα νομοσχέδιο μια σειρά από επιμέρους άρθρα, τα οποία μπορεί να διευκολύνουν συγκεκριμένες ομάδες, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο.
- Έχει μια σειρά από άρθρα, τα οποία δείχνουν μία κυβέρνηση αποκομμένη από την ελληνική δραματική πραγματικότητα. Μια σειρά από άρθρα που ισχυρίζεστε ότι θα ανακουφίσουν έναν λαό που συνεχώς φτωχοποιείται. Αναφέρομαι στα άρθρα για την επιταγή των 250 ευρώ. Αναφέρομαι στα άρθρα που αφορούν τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες, είτε για την παραγραφή των χρεών είτε για τη ρύθμιση των χρεών στον ΕΦΚΑ είτε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. να γίνω πιο συγκεκριμένη: Εξ αρχής τονίσαμε υπάρχει φτωχοποίηση των συνταξιούχων, των εργαζομένων και απόλυτη ένδεια για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σήμερα, έρχεται η κυβέρνηση και θεωρεί ότι με τα 250 ευρώ λύνει το πρόβλημα, ενώ την ίδια περίοδο δεν κάνει τίποτα για την ενεργειακή κρίση, δεν κάνει τίποτα ουσιαστικά για την ακρίβεια. Μάλιστα, ακούσαμε χθες τον κ. Μητσοτάκη, σε ένα παραλήρημα, να χλευάζει την κριτική στο περίφημο καλάθι του νοικοκυριού - το καλάθι του εμπαιγμού στην πραγματικότητα και να μιλά για αριστερά του «χαβιαριού». Θα μπορούσαμε, βέβαια, κι εμείς να μιλήσουμε για κυβέρνηση «Μαρία Αντουανέτα», που νομίζει ότι με το να κάνει τέτοιες επικοινωνιακές ή ελάσσονος σημασίας κινήσεις, αντιμετωπίζει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
- Έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες και αν όντως η κυβέρνηση θέλει, έστω και λίγο, να βελτιώσει αυτές τις ρυθμίσεις που έχει φέρει, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο αντίκρισμα, μπορεί να τις αποδεχθεί αύριο στην Ολομέλεια. Είπαμε εξ αρχής ότι φαινομενικά εσείς αυξάνετε τους δικαιούχους, πέραν του ότι τα 250 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στην περίοδο της κρίσης, αλλά έρχεστε με μια σειρά άλλες διατάξεις και μειώνετε τους δικαιούχους και κοινωνικών επιδομάτων. Με αυτές τις τροπολογίες, λοιπόν ζητάμε να μην αποκλείονται χιλιάδες ευάλωτοι δικαιούχοι από τα κοινωνικά επιδόματα είτε λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών είτε επειδή προσμετράται το επίδομα παιδιού στο ύψος του εισοδήματος. Αν δεν κάνετε αυτά τα στοιχειώδη, αυτό που φέρνετε έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα Αυτή είναι η πραγματικότητα.
- Υπενθυμίζω ότι η 13η σύνταξη αποδόθηκε τον Μάιο του 2019, ήταν 980 εκατομμύρια ευρώ και ήταν εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά. Απόδειξη αυτού είναι ότι ο κ. Βρούτσης, ως Υπουργός Εργασίας, το 2020 την κατήργησε. Καταργείς κάτι το οποίο υπάρχει. Μάλιστα, υποτίθεται ότι θα το έδινε ως κοινωνικό μέρισμα, το οποίο δόθηκε στο ελάχιστο και στην πραγματικότητα αυτά τα χρήματα πήγαν για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες του ΤΕΚΑ και της μετάβασης της επικουρικής ασφάλισης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα αυτά που ονομάζετε κοινωνική στήριξη, είτε επιταγές του Πάσχα, είτε των Χριστουγέννων, είναι ελάχιστο μπροστά στη 13η σύνταξη των 980 εκατομμυρίων ευρώ.
- Σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες. Χθες ήμουν σε μια ημερίδα στη Λαμία και συμμετείχαν και παραγωγικοί φορείς. Αυτό που έθεσαν τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί σύλλογοι, ήταν το θέμα των οφειλών στην εφορία και κυρίως στον ΕΦΚΑ. Έλεγαν ότι δεν μπορούν να σωθούν με την αύξηση των δόσεων από τις 12 στις 24. Αυτήν τη στιγμή χρειάζονται αποτελεσματική στήριξη. Μας έλεγαν ότι με το κόστος της ενέργειας δεν μπορούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά ή τις επιχειρήσεις τους. Η αύξηση της ρύθμισης από 12 σε 24 δόσεις είναι πλέον αναντίστοιχη με τις σημερινές πραγματικές ανάγκες Εμείς προτείνουμε 120 δόσεις με διαγραφή μέρους του χρέους και ρύθμιση του υπολοίπου. Μας είπατε ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση χρεών. Υπενθυμίζω βέβαια ότι υπάρχουν άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, όπου ο κ. Draghi, πριν από ένα χρόνο, έκανε ρυθμίσεις με μείωση μέρους των χρεών. Και οι 120 οι δόσεις που είχε θεσπίσει και εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ήταν σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.
- Όσον αφορά την δεκαετή παραγραφή των οφειλών στον ΕΦΚΑ, με τον τρόπο που θεσπίζεται, τελικά δεν θα έχει μικρό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα μόνο 250 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούν να ρυθμιστούν μέσα σε ένα ωκεανό χρεών που κυρίως αφορά τους μικρομεσαίους, τα οποία ξεπερνούν τα 43 δις. Δεν λέμε, ότι αυτό που κάνετε δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα έχει πενιχρό όμως αποτέλεσμα.. Επιπλέον, έρχεστε και κάνετε τη μόνιμη μείωση του 3% στις ασφαλιστικές εισφορές και δεν απαντάτε πώς θα καλύψετε το έλλειμμα που δημιουργείται στη ΔΥΠΑ, τον πρώην ΟΑΕΔ, και κυρίως, πώς συμβαδίζει από τη μία να θεσπίζετε αυτήν την μείωση, ενώ από την άλλη, από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει αύξηση 8% στις ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για ανακολουθία και εμπαιγμό!
- Έχει μία σειρά άρθρων με τα οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι.
α) Απαράδεκτη η αύξηση των ορίων ηλικίας στο δημόσιο κατά 7 έτη. Εδώ, κ. Τσακλόγλου, είστε υπόλογος και δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι είναι θέμα εξορθολογισμού. Εσείς ο ίδιος είχατε διαβεβαιώσει, όπως και η κυβέρνηση συνολικά, ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Δεν χωρά εδώ κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα, εσείς ο ίδιος δρομολογήσατε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για να βρείτε πάτημα. Αφορά χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που δικαιούνται μειωμένη σύνταξη, που τους ανατρέπετε τον προγραμματισμό της ζωής τους. Μία αύξηση ορίων ηλικίας που ούτε οι θεσμοί την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαίτησαν και έρχεστε εσείς τώρα, χωρίς κανένα λόγο να το επιβάλλεται προφανώς λόγω ιδεοληψίας, ανοίγοντας την κερκόπορτα και για γενική αύξηση των ορίων ηλικίας στο μέλλον.
β) Απαράδεκτες και οι διατάξεις για το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων. Θεωρούμε, ότι όλη αυτή μεθόδευση της αλλαγής του τρόπου της διοίκησης και της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων γίνεται για να βάλει χέρι η κυβέρνηση στην ακίνητη και κινητή περιουσία του Ταμείου. Τις προηγούμενες μέρες, με τη συνάδελφο, τη Σία Αναγνωστοπούλου, που είναι υπεύθυνη για τον πολιτισμό, αναδείξαμε ένα θέμα. Τον τρόπο και την αντίληψη με την οποία η περίφημη εταιρεία ακινήτων του ΕΦΚΑ, που ιδρύσατε, αξιοποιεί τα ακίνητα. Αναδείξαμε το θέμα ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας που υπήρχε ο κίνδυνος να κλείσουν και να γίνουν σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η κυβερνητική αντίληψη της αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων. Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει ακίνητα φιλέτα στην Αθήνα, τα οποία - μέχρι σήμερα - με πολύ σύνεση έχουν αξιοποιήσει χωρίς να υπάρχει έλλειμμα στο ταμείο. Και σε αυτήν την περίπτωση ούτε οι θεσμοί δεν απαίτησαν, εκείνη την δύσκολη περίοδο, να χάσει την αυτονομία του το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς δεν είναι ένα ασφαλιστικό ταμείο με την τυπική έννοια του όρου, αλλά ένα μετοχικό ταμείο που η περιουσία και τα έσοδά του είναι από τον ιδρώτα των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων μετόχων του.
- Το νομοσχέδιο είναι αναντίστοιχο με την σημερινή δραματική πραγματικότητα που ζουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας, οι μικρομεσαίοι και επαγγελματίες. Γι’ αυτό το λόγο η κριτική μας είναι συνολική απέναντι σε μια Κυβέρνηση, η οποία με τις επιλογές της ανατροφοδοτεί την πολύπλευρη κρίση και φτωχοποιεί την κοινωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr