Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για τα μέτρα της κυβέρνησης για το ζήτημα του ασφαλιστικού, ενώ πρόσθεσε πως «οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πολλαπλές κρίσεις».
Αναλυτικά, η παρέμβαση του υπουργού:
«Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια.
Να συγχαρώ τη διοίκησή του για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, το 2019, να διοργανώσει αυτό το Συνέδριο, που, πλέον, εξελίσσεται σε θεσμό, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ένας κλάδος με ευρείες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, που, μέσω του τριπλού ρόλου του, ως διαχειριστή κινδύνων, ως παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης και ως επενδυτή, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.
Κλάδος που, όμως, παρά τη συντελούμενη πρόοδο των τελευταίων ετών – κυρίως ως προς την ενίσχυση της διαφάνειας, της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας του –, δεν έχει πετύχει ακόμα την επιθυμητή διείσδυση στην κοινωνία και την οικονομία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική καθίσταται η συνδρομή του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, που αποτελεί τον πολύτιμο σύμβουλο για την επιλογή των αποταμιευτικών προϊόντων και πρόσωπο-κλειδί για την κατοχύρωση εμπιστοσύνης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το μερίδιο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ξεπέρασε το 50%, φτάνοντας στο 55,4% το 1ο εξάμηνο του 2022.
Ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε τόσο τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και τους επαγγελματίες του κλάδου.
Προσωπικά θεωρώ ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη και οι συνθήκες ώριμες, για να μπορέσει ο θεσμός αυτός να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ένα αναπτυξιακό άλμα.
Κυρίες και Κύριοι,
Από τις αρχές της δεκαετίας βρισκόμαστε – διεθνώς – αντιμέτωποι με πρωτοφανείς, εξωγενείς και επάλληλες κρίσεις: πανδημία, κλιματική αλλαγή, πόλεμο στην Ευρώπη, ενεργειακή κρίση και υψηλό πληθωρισμό.
Κρίσεις που έχουν επιφέρει τεκτονικές αλλαγές, αίροντας σταθερές δεκαετιών και εγείροντας σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.
Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του παρόντος, θέτοντας παράλληλα γερά θεμέλια για το μέλλον.
Καθιστώντας την οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική και πιο εξωστρεφή σε σχέση με το 2019.
Μια οικονομία που στην καρδιά της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και θετικές προοπτικές τα επόμενα έτη.
Τα παραπάνω επιτεύγματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά, λόγω της στενής διασύνδεσής της με την πορεία της οικονομίας, όπως άλλωστε αντανακλάται στο γεγονός ότι το 2021 – έτος ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από την πανδημική ύφεση του 2020 – ο κλάδος επέστρεψε σε αυξητικούς ρυθμούς, με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να παρουσιάζει αύξηση 8% περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανατρεπτικές κρίσεις και οι μεγάλες προκλήσεις της περιόδου υπογραμμίζουν την ανάγκη για οχύρωση των κοινωνιών και των οικονομιών μας από εξωγενείς ασύμμετρες αναταράξεις στο μέλλον, αναδεικνύοντας σε λέξεις - κλειδιά, τις έννοιες της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο ασφαλιστικός κλάδος, μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, μέσω της στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με προγράμματα ασφάλισης που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες της εποχής, όπως είναι η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, η ασφάλιση από τους νέους κινδύνους του κυβερνοχώρου, αλλά και τα προγράμματα ζωής και τα συνταξιοδοτικά.
Ως Κυβέρνηση, έχουμε προσεγγίσει ολιστικά το ζήτημα του ασφαλιστικού, υλοποιώντας, ακόμα και μέσα στη δυσμενή συγκυρία των τελευταίων ετών, παρεμβάσεις υποστήριξης, αναμόρφωσης και αναβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, παρεμβάσεις εμπέδωσης της ασφαλιστικής συνείδησης και ενθάρρυνσης της εργασίας.
Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε σε:
- Μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, εμπλουτίζοντας το υπάρχον διανεμητικό σύστημα με κεφαλαιοποιητικά στοιχεία και εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
- Παρεμβάσεις μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε να βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να περιοριστεί η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
- Πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.
- Κινητροδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής.
- Ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαμορφώνοντας το κατάλληλο πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και μέσα από τις συνέργειες τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.
- Ενίσχυση και βελτίωση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, συνδράμοντας στην ενίσχυση και εμπέδωση της ασφαλιστικής κουλτούρας.
- Σύνταξη σχεδίου νόμου για τη θέσπιση εθνικών εφαρμοστικών μέτρων του Κανονισμού για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, το PEPP, το οποίο θα εισαχθεί σύντομα τη Βουλή, και θα ενισχύσει το εύρος των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που παρέχονται από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
- Στήριξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών κατά την περίοδο της πανδημίας, μέσω της χορήγησης παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης της ετήσιας επαγγελματικής εκπαίδευσής τους για τα έτη 2020 και 2021.
Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία, στέκεται δίπλα του, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά του για ανάπτυξη και εξέλιξη.
Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πολλαπλές κρίσεις.
Να αδράξουν τις ευκαιρίες που απορρέουν από έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο και από μια υποστηρικτική κυβερνητική πολιτική, και να εργαστούν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη διαμόρφωση αξιόπιστων λύσεων, ώστε, την επομένη των κρίσεων, να επιτελέσουν έναν διευρυμένο, αναβαθμισμένο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Οι συνθήκες, θεωρώ, είναι κατάλληλες, και τα περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική αγορά είναι μεγάλα.
Με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι καλή και εποικοδομητική συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου σας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr