Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Καιρίδης τόνισε, αναφορικά με το πρώτο θέμα, ότι «το υποπτευόμασταν, αλλά νομίζω ότι πλέον τώρα είναι φανερό ότι υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση Ρώσων και Αμερικανών. Είναι κάτι που οι Αμερικανοί δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν για να μην τραυματίσουν το ενιαίο του μετώπου εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».
«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε αρχικά τις πρώτες ώρες μια μεγάλη ανησυχία, διότι χτύπημα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή. Είναι κάτι που το έχει πει το ΝΑΤΟ, το’ χει πει η Αμερική που μετράει περισσότερο. Γι’ αυτό και έσπευσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν στη συνέχεια να το μαζέψει και να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση που βλέπουμε σήμερα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως και τον δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος πλέον υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ρώσων. Από εκεί και πέρα, προφανώς ο Ζελένσκι ήθελε να το αξιοποιήσει όλο αυτό το συμβάν για τους δικούς του λόγους, δεν του το επέτρεψε ο Μπάιντεν, οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν τα μέσα με τους δορυφόρους να έχουν εικόνα της κατάστασης» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.
Είναι προφανές, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, ότι η αμερικανική κυβέρνηση «θέλει να υπάρχει ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης και συνομιλεί με τους Ρώσους, όπως συνομιλεί και με τους Κινέζους, προκειμένου να φύγουμε από την ένταση των τελευταίων μηνών».
Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το ότι η Ελλάδα και η Λιβύη δεν έφτασαν πριν αυτό σε οριοθέτηση ΑΟΖ, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι ήμασταν πολύ κοντά σε μια συμφωνία με τη Λιβύη το 2010-2011, ωστόσο «έπεσε ο Καντάφι, δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία και ήταν, θα έλεγα τελείως ειλικρινά, ένα λάθος του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αυτός ο μόνιμος φόβος του πολιτικού κόστους που δεν μας άφησε μέχρι το 2020 να υπογράψουμε συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με τις όμορες χώρες, όπως κάναμε εμείς πολύ γρήγορα μετά το τουρκολιβυκό, με την Ιταλία, με την Αίγυπτο».
Το πρόβλημα, πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης, είναι ότι «δεν ξέρεις με ποιον να συνομιλήσεις στη Λιβύη, είναι ένα πρόβλημα εκεί, ο χωρισμός ανατολικής και δυτικής». «Εμείς θέλουμε μια ενωμένη Λιβύη, θέλουμε δημοκρατικές εκλογές, δεν θέλουμε αυτό που κάνει η Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις, οι οποίες έχουν στρατεύματα στο εσωτερικό και εμποδίζουν την ομαλοποίηση της κατάστασης» επισήμανε ο βουλευτής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr