Αποδέκτης της ελληνικής διαμαρτυρίας έγινε ο Βρετανός πρέσβης, Σάιμον Γκας που εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική διπλωματία ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και φέρεται να ζήτησε από το Λονδίνο να αποφεύγει όλες εκείνες τις ενέργειες που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και την επανέναρξη του διαλόγου.
Ο Σάιμον Γκας από την άλλη επεσήμανε ότι η χώρα του δεν αναγνώρισε ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει κρατική οντότητα στην κατεχόμενη Κύπρο και η βρετανική πολιτική δεν έχει διαφοροποιηθεί στο εν λόγω θέμα.
Ο Βρετανός πρέσβης προσπάθησε να δικαιολογήσει την αναφορά που υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς Αγγλίας και Τουρκίας, λέγοντας ότι τα εισαγωγικά στον όρο «ΤΔΒΚ» αποδίδονται στα αγγλικά ως «so called» (λεγόμενη). Επιβεβαίωσε τέλος, ότι η Βρετανία υποστηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και την επανέναρξη του διαλόγου.
Στη Λευκωσία πάντως οργισμένη εξακολουθεί να είναι η αντίδραση της κυπριακής ηγεσίας. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό και λεπτό ζήτημα».
Απαντώντας στις διευκρινήσεις του Λονδίνου, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «πράγματι η βρετανική πολιτική, ήταν πάντοτε η ίδια, αλλά μόλις τώρα αποκαλύπτεται».
Εξάλλου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας υπενθύμισε ότι «οι στρατιωτικές βάσεις και οι διευκολύνσεις των Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο καλύπτονται και από τη Συνθήκη Εγγυήσεως και διέπονται και από την αρχή της αμοιβαιότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr