Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός τόνισε, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm ότι «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, πάμε με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο είχαμε μιλήσει από τον Ιούνιο και το οποίο απλώς το υπενθυμίσαμε σε μια ανακοίνωσή μας χθες. Δηλαδή αφού κλείσαμε την πρώτη φάση με τις τράπεζες και τα super market και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας για το πώς λειτούργησε το μέτρο προχωρούμε σε μια συνολική απογραφή όλων των επιχειρήσεων οι οποίες θα μπούνε στο ΕΡΓΑΝΗ 2 το οποίο είναι το νέο σύστημα που είναι μια «αξονική τομογραφία» της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην επέκταση του μέτρου στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες security, στις ΔΕΚΟ, στη βιομηχανία και κατόπιν τουρισμός και εστίαση».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι ο «στόχος είναι σταδιακά να προχωρήσουμε τους αμέσως επόμενους μήνες και να μπει και ο τουρισμός και η εστίαση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023».
«Θα γίνει διάλογος με εργαζόμενους και εργοδότες στους επιμέρους κλάδους γιατί κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητες του στον τρόπο λειτουργίας του, αυτές οι ιδιαιτερότητες θα ληφθούν υπόψη και το μέτρο θα εφαρμοστεί συναινετικά αλλά και με αποφασιστικότητα από την άλλη πλευρά», σημείωσε.
Όρια ηλικίας στο δημόσιο
Αναφορικά με το νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση και για τα όρια ηλικίας για τους δημοσίου υπαλλήλους, ο υπουργός δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα ούτε αυξάνονται ούτε μειώνονται, υπάρχει μια κριτική και από τις δύο πλευρές, κάποιοι λένε ότι δήθεν αυξάνουμε τα όρια ηλικίας κάποιοι άλλοι λένε ότι τα μειώνεται».
«Ούτε αυξάνουμε τα όρια του ηλικίας ούτε και τα μειώνουμε, ρυθμίζουμε κάποια εδική περίπτωση για να διαλυθεί μια σύγχυση και αφορά κάποιους λίγους δημοσίους υπαλλήλους, πολύ λίγους», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής
Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα της στεγαστικής πολιτικής, ο υπουργός τόνισε ότι «σε σχέση με τα δάνεια πρέπει να ξέρετε ότι μιλάμε για ένα κοινωνικό πρόγραμμα με χαμηλότοκα δάνεια. Τα δάνεια θα έχουν ένα επιτόκιο που θα είναι στο ¼ του επιτοκίου του κανονικού για τα στεγαστικά δάνεια. Δηλαδή αν το επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες είναι 4% εδώ το επιτόκιο θα είναι 1, αν είναι 8% θα είναι 2% κ.ο.κ άρα συμφέρει.
Έχουμε υπολογίσει ότι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος θα μπορεί σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορεί να πληρώνει μια δόση στην τράπεζα που θα είναι χαμηλότερη από το νοίκι που θα πλήρωνε αν νοίκιαζε ένα διαμέρισμα και ταυτόχρονα θα του μείνει και το σπίτι δηλαδή έχει διπλό όφελος. Το πρόγραμμα είναι κοινωνικό δεν καλύπτει, στην πράξη τουλάχιστον, πολύ ακριβά προάστια γιατί θα χάσει και τον κοινωνικό του χαρακτήρα, θέλουμε να διευκολύνουμε νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν τη ζωή τους και την οικογένειά τους. Για παράδειγμα περιοχές όπως είναι η Αγία Παρασκευή, η Πεύκη, η Τούμπα στη Θεσσαλονίκη είναι περιοχές οι οποίες κάλλιστα καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr