«Η αβεβαιότητα η οποία χτυπάει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη, αποκλείεται να μην επηρεάσει το 2023 και τη δική μας οικονομία. Θα ήταν οξύμωρο και αντιφατικό να πιστέψουμε ότι μπορεί οι πελάτες μας να είναι σε κρίση και εμείς να περνάμε καλά. Είναι σίγουρο ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά πιστεύουμε ακράδαντα όχι υφέσεως για την Ελλάδα. Οι θετικοί όμως αυτοί ρυθμοί δεν θα έχουν σύγκριση με τους φετινούς, δεν θα είναι στα φετινά ύψη. Θα είναι αρκετά χαμηλότερα», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στην έρευνα του Economist για το επιχειρηματικό περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρώτη σε όλο τον κόσμο σε βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το 2019, από την έναρξη δηλαδή της θητείας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, μέχρι σήμερα ανεβαίνοντας συνολικά 16 θέσεις στο σχετικό πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης».
«Για την επιτυχία αυτή, την αξία της οποίας εσείς που είστε εδώ παρόντες σήμερα την καταλαβαίνετε καλύτερα από τον κάθε άλλο στη χώρα και στις δικές σας δουλειές και στις δικές σας επενδυτικές πρωτοβουλίες, αισθάνομαι πολύ μεγάλη περηφάνια καθόσον, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, είχα όλα αυτά τα χρόνια την προεδρία του συντονισμού της κυβερνήσεως για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που κυρίως εισηγήθηκε η Παγκόσμια Τράπεζα για αυτό», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η Ελλάδα φέτος, πέτυχε τριπλό ρεκόρ, επενδύσεων, τουριστικών εισπράξεων και εξαγωγών. «Το 2022 είναι μία καλή χρονιά τελικά για την ελληνική οικονομία, παρά την πανδημία και παρά τον πόλεμο», κατέληξε.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Γεωργιάδη:
«Ευχαριστώ καταρχάς ιδιαιτέρως για την πρόσκληση για άλλη μία φορά στα Growth Awards.
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος ότι μπορώ να παρευρίσκομαι μαζί σας εδώ σήμερα σε τόσο εκλεκτό ακροατήριο εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας σε ένα θεσμό που νομίζω έχει κατακτήσει στην επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα την πρώτη θέση ως προς το κύρος, τη συνέχεια, τα υψηλά κριτήρια επιλογής των νικητών και την εμπέδωση ενός υγιούς επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.
Και υπό την έννοια αυτή η ύπαρξη θεσμών σαν και αυτόν και με την ποιότητα που εσείς προσφέρετε, ασφαλώς συμβάλλουν πάρα πολύ στην εν γένει πρόοδο της χώρας.
Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά για το τι έχουμε πετύχει αυτά τα 3,5 χρόνια ως Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι.
Χθες ο Economist δημοσίευσε την κατάταξη των χωρών όσον αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Ελλάδα μας ανακηρύχθηκε πρώτη σε όλο τον κόσμο σε βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το 2019, από την έναρξη δηλαδή της θητείας της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη, μέχρι σήμερα ανεβαίνοντας συνολικά 16 θέσεις στο σχετικό πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης.
Θέλω να σας πω ότι για την επιτυχία αυτή, την αξία της οποίας εσείς που είστε εδώ παρόντες σήμερα την καταλαβαίνετε καλύτερα από τον κάθε άλλο στη χώρα και στις δικές σας δουλειές και στις δικές σας επενδυτικές πρωτοβουλίες, αισθάνομαι πολύ μεγάλη περηφάνια καθόσον, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, είχα όλα αυτά τα χρόνια την προεδρία του συντονισμού της κυβερνήσεως για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που κυρίως εισηγήθηκε η Παγκόσμια Τράπεζα για αυτό.
Άρα, ως προς τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κύριε Πρόεδρε του ΣΕΒ, αναφέρομαι σε εσάς γιατί συχνά στη Βουλή ακούω ότι είμαστε «Κυβέρνηση του ΣΕΒ». Όταν μου το λένε εμένα αυτό το θεωρώ τίτλο τιμής και όχι κατηγορία. Διότι είναι λογικό για έναν Υπουργό Ανάπτυξης να ακούει την αγορά. Αλλιώς, αν νομοθετεί από μόνος του, δεν κάνει για αυτή τη θέση.
Ούτε νομοθετεί ο Υπουργός ενάντια στην αγορά. Ο Υπουργός νομοθετεί για να διευκολύνει την αγορά και να πηγαίνει η αγορά καλύτερα. Αυτό είναι το πνεύμα. Άρα, μια χαρά είναι και ο ΣΕΒ και όλοι οι άλλοι συλλογικοί φορείς εκφράσεως της επιχειρηματικότητας στη χώρα.
Δυο ώρες περίπου μετά από την ανακοίνωση αυτή του Economist, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ τα στοιχεία για το έτος 2021. Στον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων, FDI’s, η Ελλάδα πέτυχε κατά τον ΟΟΣΑ το έτος 2021 ρεκόρ όλων των εποχών. Προσείλκυσε δηλαδή τις περισσότερες επενδύσεις, πάνω από 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από την πρώτη μέρα που ο ΟΟΣΑ μετράει το σχετικό δείκτη για την Ελλάδα.
Και σίγουρα, δεν σας το κρύβω, τέτοιες επιδόσεις είναι μεγάλη επιτυχία για τον Υπουργό των Επενδύσεων στη θητεία του -δεν λέω ότι το έκανα μόνος μου προς Θεού, όλοι εσείς το κάνατε πρωτίστως και όλοι οι επενδυτές, αλλά συνδυάζω το πρώτο με το δεύτερο. Διότι από τη μια βελτιώνεις το επιχειρηματικό περιβάλλον και στέλνεις ένα σήμα ότι οι επενδύσεις και οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και από την άλλη η διεθνής επενδυτική κοινότητα αντιλαμβάνεται αυτό το σήμα και αρχίζει και επενδύει.
Και το ακόμα καλύτερο και μπορώ να σας το πω σήμερα, είμαι απολύτως βέβαιος ότι με τα έως σήμερα στοιχεία, το έτος 2022 θα έχουμε ακόμα υψηλότερο ρεκόρ, άμεσων ξένων επενδύσεων από ότι είχαμε το 2021. Άρα, θα έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκαν όπως ξέρετε από τη Eurostat τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο που ήταν εξαιρετικά καλά για την Ελλάδα εν μέσω αυτής της παγκόσμιας θύελλας. Παρά τη συνεχόμενη κριτική της αντιπολιτεύσεως, ο πληθωρισμός μας βρίσκεται σε ετήσια βάση περίπου μια μονάδα, 0,9 για την ακρίβεια, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το λέω γιατί ακούγαμε συνέχεια την κατηγορία γιατί είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρόλο που εσείς εδώ το καταλαβαίνετε: Η Ελλάδα μας το 2022 θα έχει για 2η συνεχόμενη χρονιά έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα θα είμαστε πάνω από 5% του ΑΕΠ, ενδεχομένως πλησιέστερα του 6% του ΑΕΠ απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη θα είναι κάτω από 3% του ΑΕΠ.
Γιατί το λέω αυτό; Όχι μόνο για να πούμε ότι πράγματι και το ’22 είναι μία καλή χρονιά τελικά για την ελληνική οικονομία, παρά την πανδημία και παρά τον πόλεμο και σε αυτό ασφαλώς πρέπει να συγχαρούμε όχι μόνο τις επενδύσεις που ανέφερα προηγουμένως, που πέτυχαν ρεκόρ, αλλά και τον τουρισμό, διότι πράγματι ο τουρισμός φέτος έκανε το μεγαλύτερο ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων όλων των εποχών.
Η Ελλάδα φέτος και αυτό σας αφορά όλους, πέτυχε τριπλό ρεκόρ, ρεκόρ επενδύσεων, ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων και ρεκόρ εξαγωγών.
Είναι όλα ρόδινα; Όχι προφανώς. Έχουμε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας, ο οποίος έχει προκαλέσει μία τεράστια διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και μία απίστευτη κερδοσκοπία ή και πραγματική έλλειψη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Αυτή η αβεβαιότητα η οποία χτυπάει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη, αποκλείεται να μην επηρεάσει το 2023 και τη δική μας οικονομία. Θα ήταν οξύμωρο και αντιφατικό να πιστέψουμε ότι μπορεί οι πελάτες μας να είναι σε κρίση και εμείς να περνάμε καλά. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά πιστεύουμε ακράδαντα όχι υφέσεως για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα καταφέρει να κρατήσει θετικούς ρυθμούς και το 2023. Οι θετικοί όμως αυτοί ρυθμοί δεν θα έχουν σύγκριση με τους φετινούς, δεν θα είναι στα φετινά ύψη. Θα είναι αρκετά χαμηλότερα.
Πιστεύουμε όμως ότι με συντονισμένη προσπάθεια και σοβαρότητα θα ξεπεράσουμε περίπου το 2% σε ανάπτυξη και το 2023, παρά τον πόλεμο, αυτό είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε.
Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, όση προσπάθεια και να κάνουμε εμείς στην Κυβέρνηση, μόνοι μας δεν μπορούμε να το καταφέρουμε. Η επιτυχία στην οικονομία είναι πάντα αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, κυρίως των ανθρώπων της οικονομίας και της αγοράς, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, αλλά και της Κυβερνήσεως, τουλάχιστον στην περίπτωση που έχουμε μία φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση όπως πιστεύω ότι είναι η σημερινή.
Και επειδή έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς από εσάς που είστε σήμερα στην αίθουσα αυτά τα 3,5 χρόνια, ξέρετε ότι αυτό δεν το λέμε τυπικά, το εννοούμε, σεβόμαστε πάρα πολύ τα χρήματα και τον χρόνο των ανθρώπων και δεν θέλουμε να τα σπαταλούμε σε καμία περίπτωση. Για αυτό προσπαθούμε στο μέτρο που το κράτος μπορεί να είναι υποστηρικτικό και όχι αντίπαλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως ήταν για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.
Είμαι υπερήφανος γιατί πιστεύω ότι κατά τη θητεία αυτής της Κυβερνήσεως και κατά τη θητεία αυτού του Πρωθυπουργού και στο μέτρο που έχω συμβάλλει και εγώ το μικρό, θα βάλω και τον εαυτό μου, θα μου επιτρέψετε, στην εικόνα, έχουμε συμβάλλει να αλλάξουμε μία λανθασμένη νοοτροπία που υπήρχε στην Ελλάδα δεκαετίες που είχε στοχοποιήσει το επιχειρείν, είχε στοχοποιήσει το κέρδος, είχε στοχοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αυτά με αυτή την Κυβέρνηση έχουν αλλάξει και το κυριότερο, και το πιστεύω αυτό που θα σας πω, έχουν αλλάξει σε επίπεδο κοινωνίας που είναι πιο σημαντικό από μία Κυβέρνηση γιατί δημιουργεί και μία διαρκέστερη χρονική βάση για να μπορούν αυτά να εφαρμοστούν.
Σε αυτά, λοιπόν, τα πλαίσια, επαναλαμβάνω, τα GrowthAwards είναι σημαντικά και θέλω να συγχαρώ όλες τις επιχειρήσεις που πρώτευσαν. Ξέρω ότι η κριτική επιτροπή των GrowthAwards είναι πάντα αυστηρή αλλά οι επιχειρήσεις που κερδίζουν έχουν ένα βραβείο το οποίο οι συνάδελφοί τους θέλουν και αυτοί να κερδίσουν την επόμενη χρονιά και έτσι όλοι βάζουμε τα δυνατά μας για να παρέχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινωνία που ζούμε, για τον ελληνικό λαό, για την πρόοδο της πατρίδας μας.
Και υπό την έννοια αυτή ευχαριστώ για άλλη μία φορά πάρα πολύ και για την πρόσκληση, για την ωραία πρωτοβουλία, για αυτή την πολύ ωραία εκδήλωση με καλά νέα από αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και το 2022 και με υψηλά το ηθικό για αυτά που θα πετύχουμε υπό αντίξοες, προφανώς, συνθήκες αλλά θα τα καταφέρουμε και το 2023.
Ευχαριστώ πολύ, θερμά συγχαρητήρια στους νικητές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr