Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Σκρέκας κλήθηκε ακόμη να απαντήσει στον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα, ο οποίος χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε, είπε ότι κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα, προ φόρων στην Ευρώπη.
Ο κ. Σκρέκας σχολίασε επιπλέον τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, το πρόγραμμα για τη στέγη των νέων, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» και την υπόθεση Πάτση.
«Σε συνέχεια του μηχανισμού ανάκτησης των εσόδων, στην φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής, ο οποίος μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία από τον προηγούμενο Ιούλιο, έχει αποφέρει μέχρι τώρα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ. Έρχεται ένας άλλος μηχανισμός για να περιορίσει και να ανακτήσει επί της ουσίας τα υπερκέρδη, τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν και στον κλάδο της προμήθειας. Με αυτό τον νέο μηχανισμό ερχόμαστε να καλύψουμε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας με τρόπο ώστε τελικά να μειώσουμε, να εξαλείψουμε την πιθανότητα κάποιος να κερδίσει πολλά παραπάνω», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τροπολογία ώστε να φορολογηθούν τα υπερέσοδα, στον κλάδο της προμήθειας στην ενέργεια.
«Τι ύψος φορολογίας θα επιβάλετε και τι κέρδη αναμένετε και πότε;»
Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι «Στον κλάδο της παραγωγής ήδη ανακτούμε. Έχουμε θέσει ένα οριζόντιο “πλαφόν” ανάλογα με την τεχνολογία της κάθε παραγωγικής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαφορά από το “πλαφόν” που έχουμε θέσει μέχρι τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι μεγαλύτερη, την ανακτούμε». Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι «Φορολογούμε αυτό το ποσό και το επιστρέφουμε πίσω στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αντίστοιχα θα κινηθούμε και στον κλάδο της προμήθειας, δηλαδή θα υπάρχει μια εύλογη τιμή με την οποία θα πρέπει να τιμολογεί την ηλεκτρική ενέργεια ο εκάστοτε προμηθευτής. Οποιαδήποτε διαφορά πάνω από αυτή την εύλογη τιμή θα ερχόμαστε και θα την ανακτούμε, θα την οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα την επιστρέφουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος, ώστε να διασφαλίσουμε χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος στους συμπολίτες μας».
«Αύριο (27/10) ανακοινώνεται η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα είναι ίση με τις προηγούμενες, μεγαλύτερη ή μικρότερη;»
«Ο στόχος είναι να απορροφούμε το 80-90% της αύξησης. Η τιμή “στόχος” δηλαδή που είχαμε για τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει ίδια και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Άρα η επιδότηση θα είναι αντίστοιχη, ώστε να μπορεί να μειώνεται ο λογαριασμός ρεύματος έως και κάτω από το 50% από αυτούς τους λογαριασμούς που θα έρχονταν, αν δεν υπήρχε αυτή η επιδότηση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Α. Τσίπρας: Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη
«Είναι ασύλληπτο ένας πρώην πρωθυπουργός να συγκρίνει μία τιμή λιανικής προ φόρων και προ επιδοτήσεων, όπως είπε ο ίδιος. Και γιατί το είπε αυτό; Γιατί μετά φόρων έχουμε έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, βρίσκεται στο 6% σε ηλεκτρική ενέργεια. Και βέβαια έχουμε τις υψηλότερες επιδοτήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος από ότι έχουν άλλες χώρες αντίστοιχες στην Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επομένως, ο κύριος Τσίπρας, για να μην πει την αλήθεια και να πει ότι η τιμή στην Ελλάδα, για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο ήταν από τις χαμηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών, ήρθε και έβγαλε μία τιμή “από την τσέπη του”».
«Η πραγματικότητα είναι ότι προσπαθούμε με κάθε τρόπο και εξαντλώντας τη δυνατότητα της οικονομίας, αλλά και αξιοποιώντας τη φορολόγηση των αγροτών, να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα. Απορροφούμε το 100% στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου σε 500.000 ευάλωτους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη απορροφούμε ένα ποσοστό αύξησης που κυμαίνεται μεταξύ 80-90%, ώστε πραγματικά να είναι πολύ πιο προσιτοί οι λογαριασμοί ρεύματος», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
«Όλα εξαρτώνται από το τι θα γίνει τελικά στην Ευρώπη και αν θα υπάρξει συμφωνία για το περίφημο «πλαφόν» στο φυσικό αέριο. Θα υπάρξει λύση;»
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να διασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους πολίτες, παρά να ορίσουμε ένα “οριζόντιο πλαφόν”, δηλαδή να περιορίσουμε και τη μεταβλητότητα αλλά και την ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σήμερα είναι περίπου 20 τα κράτη μέλη τα οποία έχουν συνταχθεί με την πρόταση που είχε συμπεριλάβει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του στην πρόεδρο της Επιτροπής τον Μάρτιο του 2022». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε αν δεν καταφέρουμε τελικά να πετύχουμε μία συμφωνία ώστε να μπει ένα οριζόντιο πλαφόν περιορισμού της τιμής του φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρώπης, γεγονός που θα οδηγήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».
Πρόγραμμα για τη στέγαση των νέων, «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Αποσκοπεί στην βοήθεια των νέων ή στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση παλιών ακινήτων;
«Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους νέους. Δίπλα μας έχουμε πάρα πολλούς που μπορεί οι γονείς τους να έχουν ένα παλιό σπίτι, μία πατρογονική κατοικία, η οποία όμως έχει κατασκευαστεί πριν αρκετές δεκαετίες. Είναι ένα παλιό σπίτι ακατάλληλο για ένα νέο να ζήσει, να δημιουργήσει και να ζήσει την οικογένειά του. Τι κάνουμε με αυτό το πρόγραμμα; Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους που μπορεί να υπάρχει ένα πατρικό ή από ένα παλιό σπίτι, να το ανακαινίσουν, να το αναβαθμίσουν αλλά και να το αναβαθμίσουν ενεργειακά και να το ανακαινίσουν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται, με επιδότηση μέχρι 35.000 ευρώ, ώστε να βοηθήσουμε τους νέους να ξεκινήσουν τη ζωή τους καλύτερους όρους», τόνισε ο υπουργός.
«Γιατί τελικά διεγράφη ο κ. Πάτσης; Γιατί αυτό που έκανε δεν ήταν νόμιμο ή δεν ήταν ηθικό;»
«Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν για ποιο λόγο διεγράφη. Η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν άμεση και δεν έχω να σχολιάσω κάτι επί τούτου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr