Πιο συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε πως η EE πρέπει να δείξει στη στιγμή που βρίσκεται ότι παραμένει ως ενότητα, ως ενιαία αγορά που είναι και η βασική της αποστολή και η αλληλεγγύη πρέπει να αποκτήσει πραγματικά χαρακτηριστικά.
«Η συμπεριφορά της Γερμανίας με το δανεισμό των 200 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες και υπονομεύει την ενιαία αγορά» υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί.
Κινήσεις με συνοχή
Μεταξύ άλλων, η κ. Σπυράκη, τόνισε τη σημασία του να κινηθεί η ΕΕ στο εξής με συνοχή και όχι ο καθένας μόνος του. Όπως είπε, ήδη υπάρχει και θα ενταθεί η συζήτηση αυτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.
«Να πάμε όλοι μαζί και να μην κάνει ο καθένας τα του οίκου του, όποιος μπορεί να πάει και να χρησιμοποιεί πάρα πολλά χρήματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην εσωτερική αγορά» υπογράμμισε.
Το πακέτο των προτάσεων
Εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής, η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στην Ολομέλεια χθες το πακέτο των προτάσεων της, ανέφερε η κ. Σπυράκη.
Το πρώτο, εξήγησε, είναι ότι δημιουργείται ένας συμπληρωματικός δείκτης αναφοράς τιμής σε σχέση με την τιμή αναφοράς στο TTF της Ολλανδίας, που αναφέρεται κυρίως στην τιμή του φυσικού αερίου που έρχεται στην Ευρώπη με αγωγούς. Αυτός ο συμπληρωματικός δείκτης θα είναι ο δείκτης που θα καθορίζει την τιμή του LNG που κυρίως εισρέει στην Ευρώπη του υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να περιοριστούν οποιαδήποτε φαινόμενα κερδοσκοπίας, αδιαφάνειας, που κυριαρχούν αυτή την περίοδο.
Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί καθυστέρησε τόσο καιρό, ενώ υπήρχε η πρόταση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να μπει πλαφόν στο χρηματιστήριο της ενέργειας, είναι ότι η κατάσταση κινείται πάρα πολύ αργά, υποστήριξε η κ. Σπυράκη.
«Το δεύτερο μέτρο, το οποίο επίσης καθυστέρησε πάρα πολύ να υλοποιηθεί, είναι η πλατφόρμα των κοινών εθελοντικών παραγγελιών. Ενώ οι ηγέτες είχαν πάρει αυτή την απόφαση τον Ιούνιο, είμαστε τέλος Οκτωβρίου και τώρα ανακοινώνεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των κοινών εθελοντικών παραγγελιών.
Κατά τη γνώμη μου θα αργήσει και θα αναφέρεται στις κοινές εθελοντικές παραγγελίες, κυρίως του επόμενου χρόνου, δηλαδή του 2023. Όμως έχει τη σημασία της γιατί πια η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται ως ενιαία αγορά και με τις κοινές εθελοντικές παραγγελίες που θα είναι καταρχήν το 15% της αποθήκευσης, θα μπορέσει να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές» προσέθεσε η κ. Σπυράκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr