Στις αναρτήσεις του, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Θυμίζουμε πως η Κομισιόν δεν είχε αρχικά αποδεχθεί την πρόταση 15 κρατών-μελών για πλαφόν στην τιμή του αερίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής ασκήθηκαν πιέσεις και φαίνεται πως η Κομισιόν και... κατ' επέκταση η Γερμανία αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συζητηθεί τελικά το πλαφόν, αλλά σε προσωρινή βάση.
Έστω κι έτσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός που συνυπέγραψε την αρχική πρόταση, δεν κρύβει την ικανοποίησή του, για τη στροφή αυτή από τη μεριά της Φον ντερ Λάιεν.
{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1577695537553444866}
Προσθέτει δε πως ανυπομονεί για τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να οριστεί η συγκεκριμένη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως σημειώνει "έφτασε η ώρα να υποστηρίξουμε δραστικά τους πολίτες απέναντι στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία.
{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1577695539323346952}
Στην επιστολή της, η πρόεδρος της Κομισιόν καταθέτει πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο και πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
{https://twitter.com/DaveKeating/status/1577705001488719873}
Προφανώς το διπλωματικό πόκερ θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής (7/10) όταν και οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, που ομολογουμένως έχουν ήδη καθυστερήσει και έχουν ανοίξει μεγάλες πληγές στις οικονομίες των κρατών - μελών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr