«Η Κομισιόν υιοθέτησε νόμο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Θέλουμε επίσης να αυξήσουμε την διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και κάτι το οποίο ισχύει στην Ελλάδα θέλουμε να δυσκολέψουμε κάθε είδους παρακολούθηση δημοσιογράφων. Η αντίδραση εδώ από τον πρωθυπουργό και άλλους είναι ότι υποστηρίζουν τις προτάσεις μας και ότι θα δράσουν εποικοδομητικά σε νομοθετικό επίπεδο. Ενημερώθηκα επίσης ότι για την προστασία των ΜΜΕ θα υπάρξει εθνική νομοθεσία» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η ίδια επισημαίνει την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Η διαφθορά είναι ένα μεγάλο ζήτημα σε πολλές χώρες – μέλη και έχουμε συστήσει σε πολλές από αυτές συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να εντείνουν τις προσπάθειες στην μάχη κατά της διαφθοράς. Όπως ενημερώθηκα υπάρχει στρατηγική κατά της διαφθοράς η οποία σταδιακά θα επικαιροποιηθεί. Μπορούμε να δουλέψουμε χέρι – χέρι με τις ελληνικές αρχές».
Ειδική αναφορά έκανε και στην διείσδυση των κακόβουλων λογισμικών, σημειώνοντας: «Το βασικό είναι να εφαρμόζουμε τους υπάρχοντες κανόνες. Και βλέπουμε ότι έχουμε 4 χώρες – υπάρχουν στοιχεία ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και περιμένουμε και άλλες χώρες να έχουν επηρεαστεί από αυτό. Το ένα είναι οι παρακολουθήσεις από το Κράτος για θέματα εθνικής ασφάλειας. Εκεί πρέπει να υπάρχει νομοθεσία, η οποία να επιβάλλει έναν ικανό έλεγχο σε φορείς για την τήρηση της εθνικής ασφάλειας».
Η Ευρωπαία επίτροπος σημειώνει την σημασία της ενημέρωσης όσων τίθενται υπό παράνομη παρακολούθηση, υπογραμμίζοντας: «Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό χθες ότι θα θέλαμε οι άνθρωποι που έχουν παρακολουθηθεί να έχουν την δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και το λιγότερο να πάρουν πληροφορίες και να ενημερωθούν για την αιτία σε περίπτωση που είναι παράνομο. Γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν πρέπει απλά να αποτελούν τα αντικείμενα μιας κατάστασης που δεν είναι ρυθμισμένη επαρκώς».
Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. «Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα όσον αφορά στην διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα για όλους τους πολίτες όλων των χωρών – μελών. Ο τρόπος που θα το κάνουμε πρέπει να διασφαλίζει ότι θα μειώνει την τιμή για το ρωσικό και να είμαστε παράλληλα αξιόπιστοι εταίροι για όλους. Πρέπει να βρούμε λύση» λέει στην ΕΡΤ.
Επισήμανε δε ότι η Ευρώπη καταδικάζει τις πρακτικές Πούτιν, λέγοντας: «Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε αυτά τα στημένα δημοψηφίσματα. Ότι δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα αποτελέσματα. Και αυτές οι 4 περιοχές θεωρούνται κομμάτια της ουκρανικής επικράτειας».
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ στηρίζει άνευ όρων την Ελλάδα.
«Η αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετική ρητορική απέναντι στην ακεραιότητα και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και των νησιών πρέπει να είναι άνευ όρων. Θα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα. Βλέπουμε καθημερινά περιστατικά και γνωρίζω ότι “το αφεντικό μου” η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό σας αύριο γι’ αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα του μεταφέρει την πιο ισχυρή διαβεβαίωση ότι στηρίζουμε απόλυτα την Ελλάδα και καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις από τον Ερντογάν».
Η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε ότι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα και η διαχείριση του μεταναστευτικού την απομακρύνουν πλήρως από την ενταξιακή της προοπτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr