Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «επειδή αυτόν τον χειμώνα που θα είναι δύσκολος, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, θα ήθελα να αναφέρω κάποιες χρηστικές πληροφορίες για τους δημότες μας.
Νούμερο ένα: Κοινωνικό Φροντιστήριο για όλους. Μπορεί κάποιος να τηλεφωνήσει στον δήμο ή να μπει στην ιστοσελίδα μας www,cityofathens.gr. Τα τμήματα είναι ολιγομελή, υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες κλπ. Έχουμε εξαιρετικούς καθηγητές, που είναι εθελοντές. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο “ευχαριστώ” σε αυτούς τους ανθρώπους που μάς βοηθούν και κάνουν πραγματικότητα το Κοινωνικό Φροντιστήριο.
Νούμερο δύο: Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε 3.000 παιδιά να παίρνουν τα σχολικά τους είδη: Τσάντες, κασετίνες, μολύβια, τα πάντα.
Νούμερο τρία: Στα Δημοτικά μας Ιατρεία έχουμε δωρεάν εξετάσεις για παιδιά μέχρι 16 ετών.
«Είμαστε σε μία φάση που πρέπει να είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο».
Έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «είχαμε δύο σχολικές επιτροπές, τις οποίες τις αποκεντρώσουμε και τις κάναμε 14. Διότι δε θέλουμε τα σχολεία να τα τρέχουμε με ένα συγκεντρωτικό σύστημα. Το αντίθετο. Θέλουμε την αποκέντρωση γιατί πρέπει να εμπλέκονται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και η εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς, λοιπόν, περάσαμε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός από την καθιερωμένη δόση, και μία έκτακτη χρηματοδότηση για τα σχολεία και τώρα ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε και μέσα στα σχολικά κτίρια τα φώτα με LED. Συνολικά, οριζόντια.
Ταυτόχρονα, μπαίνουμε σε μία λογική εξοικονόμησης κι εμείς οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί το air condition όταν είναι άδεια τα κτίρια, ούτε να είναι τα φώτα αναμμένα. Και είναι συμβολικό, αλλά από αύριο θα κλείνουμε τα φώτα του δημαρχείου στην Κοτζιά, τη νύχτα. Αυτά τα εξωτερικά φώτα που είναι πάρα πολύ ωραία, αλλά οφείλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Ο κόσμος έχει κάνει εξοικονόμηση 15 %. Όταν ο άλλος κάνει οικονομίες στο σπίτι του, εμείς τι θα κάνουμε, τους ωραίους;»
Οι δήμοι δεν πρέπει να δημιουργήσουν άλλοθι λόγω της κρίσης
«Πρέπει να κάνουμε οικονομία και πρέπει να δώσουμε και το καλό παράδειγμα. Ταυτόχρονα, όμως, η πρόκληση για εμάς είναι ότι οι δήμοι δεν πρέπει να δημιουργήσουν ένα άλλοθι, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, ότι «έχουμε κρίση και επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας». Αυτό το είχαμε ζήσει, όπως θα θυμάστε είχαμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε κάδους στις γωνίες, ούτε λάμπες στους δρόμους, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση.
Επομένως, όταν μιλάμε για τον ηλεκτροφωτισμό, εμείς κάνουμε τα εξής: Ξεκινάμε τώρα ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αθηναίων, μετά τη διπλή ανάπλαση, το οποίο προβλέπει ότι θα αλλάξουμε τα φώτα και θα βάλουμε led, συνολικά 46.000 φωτιστικά σε όλη την πόλη. Έτσι, κερδίζουμε καλύτερο φως, […] και εξοικονόμηση 60%. Όλο αυτό ελέγχεται αυτόματα, δηλαδή όταν καίγεται μία λάμπα, δε θα περιμένουμε να μας πάρει κάποιος τηλέφωνο για να μας ειδοποιήσει, αλλά θα το βλέπουμε στο καντράν και θα μπορεί αυτόματα να πηγαίνει το συνεργείο. Είναι ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Είναι το έργο που θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Καλωσορίσατε στον 21ο αιώνα».
Καμία γειτονιά στο σκοτάδι
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να σβήσουν τα φώτα στην Αθήνα τον χειμώνα ή τα παιδιά στα σχολεία να κρυώσουν, ο κ. Μπακογιάννης, απάντησε:
«Το έχω ξαναπεί και θα συνεχίσω να το λέω γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία -το εισπράττω κι εγώ στις γειτονιές που περπατάω. Δεν υπάρχει περίπτωση να “πέσει” καμιά γειτονιά στο σκοτάδι. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρυώσει κανένα παιδί σε σχολείο. Αυτά δεν νοούνται στην Αθήνα του 2022. Από εκεί και πέρα, όμως, το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί εδώ που βρίσκεται η πόλη σήμερα, έχει ανάγκες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr