Στο υπουργικό έγινε φυσικά επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση έγινε στο υπουργικό συμβούλιο από τον Χρ. Σταϊκούρα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κώστας Σκρέκας περιέγραψε τις εξελίξεις αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, λέγοντας πως έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις συνέπειές της για την οικονομία. «Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.
Στο υπουργικό συμβούλιο τονίστηκε επίσης η ανάγκη για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. «Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη, η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο, με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή, για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία», είπε.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.
Αυτό που δεν απαντήθηκε είναι το αν θα αλλάξει ή όχι ο εκλογικός νόμος. Ο Πρωθυπουργός δέχεται σχετικές εισηγήσεις, τις οποίες προς το παρόν απορρίπτει, ωστόσο, το θέμα φαίνεται πως δεν έχει κλείσει οριστικά. Ίσως η τελική απάντηση να δοθεί στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr