Αναλυτικά η συνέντευξη του Κέρι:
Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα κύριε Υπουργέ. Απλώς αναρωτιέμαι αν μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τους τομείς που πιστεύετε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή, τόσο από την πλευρά της επιστημονικής καινοτομίας, όσο και από το πρακτικό επιχειρηματικό πρόβλημα;
Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, και η Ελλάδα κάνει καταπληκτική δουλειά αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο και εφαρμόζοντας πολιτικές που θα κάνουν διαφορά σε μια σειρά από διαφορετικές πρωτοβουλίες για το κλίμα. Έτσι, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που δουλεύουμε με την Ελλάδα.
Η στρατηγική διασύνδεσης για την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από την Αίγυπτο και πιθανώς τη Σαουδική Αραβία μέσω Ελλάδας είναι μια πολύ συναρπαστική προοπτική που θα μπορούσε αλλάξει πραγματικά τις προοπτικές για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Επιπλέον, υπάρχουν προληπτικά μέτρα που η Ελλάδα παίρνει για τα δάση. Και είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών. Ενισχύοντας και αναλαμβάνοντας την πρόκληση του συνεδρίου Our Oceans, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2024.
Δεδομένης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και δεδομένων των ελλείψεων και της κρίσης στην ενέργεια. Αναρωτιέμαι πώς μπορούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και ταυτόχρονα να είναι πράσινες.
Η καλύτερη απάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκύπτει μετά την Ουκρανίας είναι να επιτευχθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία. Και η καλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία θα έρθει μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τώρα, αυτή είναι η όλη απάντηση; Όχι. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε την ενεργειακή ασφάλεια που χρειάζεστε για να διατηρήσετε την οικονομία σας σε κίνηση όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει.
Πρέπει να φέρουμε μερικά ακόμα έθνη στο σκάφος. Ευτυχώς όμως, η Ευρώπη στο σύνολό της και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων των που έχουν δεσμευτεί να το κάνουν. Συνάντησα τον υπουργό σας Ενέργειας, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Υπουργό Ναυτιλίας σας, είναι ξεκάθαρα όλοι τους ασχολούνται με αυτό το θέμα. Κατανοούν την ευθύνη και είναι βαθιά αφοσιωμένοι, νομίζω, στο να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί.
Η Ελλάδα, δεδομένης της θέσης της, έχει στρατηγική θέση. Και τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συνεργασία με πολλές δυτικές χώρες, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Αναρωτιόμουν πώς αξιολογούν οι ΗΠΑ τον ρόλο της Ελλάδας, σε αυτή την εξέλιξη, στην διαδικασία να μεταφερθεί ενέργεια στο βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει και είμαι πεπεισμένος για αυτό, ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικός και πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος για αυτήν την περιοχή, καθώς και τη συνεργασία της με τις άλλες χώρες που ανέφερα προηγουμένως. Η Ελλάδα θα παίξει πολύ βασικό ρόλο σε αυτόν τον οικονομικό μετασχηματισμό και στην απάντησή μας στην πρόκληση του κόστους της ενέργειας σήμερα και σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν καλό εταίρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr