Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γραφάκος στη σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στα κοινά κάποιος ασχολείται για να είναι χρήσιμος στους πολίτες. Η δράση μας έχει τρία στάδια: όραμα, σχέδιο και αποτελέσματα. Όμως τελικά για τον πολίτη αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Η δουλειά μας έχει συγκεκριμένο μετρήσιμο αποτέλεσμα, με όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον. Και συνεχίζουμε». Ενώ, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημαντική μείωση των προστίμων από την ΕΕ στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, αλλά και στη δημοπράτηση συνολικά 25 έργων διαχείρισης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, στο ΥΠΕΝ: «Ολοκληρώσαμε όλες τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις (νομοθεσία και σχέδια διαχείρισης αποβλήτων). Σημαντικό για τους πολίτες, ότι θα σε λίγα χρόνια θα πληρώνουν για τη διαχείριση των αποβλήτων τους ανάλογα με το βάρος των απορριμμάτων τους», είπε, αναφερόμενος στην εφαρμογή του μέτρου «πληρώνω όσο πετάω».
Επιπλέον, όπως τόνισε: «Όταν αναλάβαμε δεν βρήκαμε καμία μονάδα διαχείρισης αποβλήτων σε διαγωνιστική διαδικασία. Στη θητεία μας μέχρι σήμερα υπάρχουν 25 δημοπρατήσεις έργων. Σήμερα έχουμε 14 μονάδες σε κατασκευή, από 5 που ήταν όταν αναλάβαμε, ενώ ήδη λειτουργούν 6 μονάδες, από τρεις που ήταν όταν αναλάβαμε».
Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο: «Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων με 600 εκατ. για την περίοδο 2021-2027, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία, γιατί δεν προβλεπόταν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Εξασφαλίσαμε έτσι τη δημιουργία αυτών των απαραίτητων υποδομών για το περιβάλλον», όπως είπε. Ακόμα: «Προχωράμε μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και έτσι βάζουμε τη χώρα σε τροχιά μείωσης της ταφής αποβλήτων στο 10% μέχρι το 2030».
Όσον αφορά τα πρόστιμα, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι: «Παραλάβαμε 65 περιπτώσεις προστίμων για παράνομες χωματερές, καταφέραμε και απαλλάξαμε τη χώρα από τις μισές και σήμερα έχουμε 33. Απαλλάξαμε έτσι τους Έλληνες φορολογούμενους από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ».
Τέλος, «στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, η χώρα είχε 188 (από τους 482) οικισμούς της σε συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία και σήμερα έχει σε συμμόρφωση 247 οικισμούς. Έτσι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ενώ η περιβαλλοντική προστασία είναι πολύ σημαντική», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr