«Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Παίρνω το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση η οποία διεξήχθη όπως είδατε με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατόπιν ανταπόκρισης του αιτήματος μου για να ανοίξει πολύ νωρίτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις οι οποίες θα καλύπτουν τα οποία κενά και να εντοπίζονται σε κρίσιμες λειτουργίες των κρατικών μας δομών. Μπορούμε παρά τη μεγάλη τοξικότητα να αναζητήσουμε λύσεις σε ένα πεδίο όπως αυτό των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας το οποίο δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς, γιατί μερικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει όντως να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπερβάσεων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνει πρόσθετες εγγυήσεις. Δέχθηκα αμέσως να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση εξεταστικής με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που θεσμοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Παράλληλα κατέθεσα τέσσερις τομείς αλλαγών για νέο πλαίσιο στις μυστικές υπηρεσίες».
«Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό έργο που επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Η υπηρεσία συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο», συνέχισε.
«Η υπόθεση ερευνάται από ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο του και όχι να το υπονομεύουμε. Όσο για την νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης, αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, είπε: «Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά και πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Είναι μια πραγματικότητα που η σύγχρονη και η Δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει».
«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους πως ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων την περίοδο που ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» γνωστοποίησε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια δήλωσε: «Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται με αυξημένο φίλτρο προστασίας. Όμως, δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους μόνο να νιώθουν πως είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε και συμφωνείται με την άποψη του κ. Βενιζέλου πως επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται, να βγείτε κύριε Τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά. Αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ».
«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr