«Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η ενεργειακή κρίση παραμένει και επιτείνεται. Εμείς έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που βασίζεται σε τρεις άξονες. Για την υποστήριξη των νοικοκυριών τον Αύγουστο θα δοθούν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις ενώ λειτουργεί καλά και ο μηχανισμός για τη ρήτρα αναπροσαρμογής», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κοντογεώργης, επισημαίνοντας ότι ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια.
«Τέλος Αυγούστου στη Ρεβυθούσα θα αρχίσει να λειτουργεί η πλωτή δεξαμενή. Αυτό διπλασιάζει τη χωρητικότητα στις δυνατότητες της χώρας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)» είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ζητήσει από τη ΔΕΗ να αυξήσει την εξόρυξη του λιγνίτη, που παραμένει πιο φθηνός σε σχέση με το φυσικό αέριο».
Μιλώντας για τον λιγνίτη ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα επόμενα δύο χρόνια να αποτελέσει το 20% του ενεργειακού μίγματος της χώρας.
Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια
Αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας τόνισε ότι εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η διαδικασία στα δημόσια κτήρια.
«Σε επίπεδο ΕΕ αναζητούμε 45 εκατ. φυσικό αέριο μέχρι το Μάρτιο. Επομένως, όλοι θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό» είπε και πρόσθεσε ότι «στο Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνεται και αποζημίωση της βιομηχανίας, σε περίπτωση που υπάρξει εξοικονόμηση, γιατί πρώτα θα ξεκινήσουμε από εκεί».
Μιλώντας για την ενίσχυση των νοικοκυριών το φθινόπωρο ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι παρόλο που η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί, η κυβέρνηση έχει διαθέσει αρκετά κονδύλια και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τέλος του χρόνου.
Περιορισμός στην σπατάλη και όχι στη χρήση
«Ήδη έχουν προϋπολογισθεί 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση στο φυσικό αέριο και στην ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Χρειάζεται όμως ένας περιορισμός στην σπατάλη και όχι βέβαια στη χρήση», πρόσθεσε ο γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης.
Απαντώντας για το πώς θα κινηθούμε στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και το πώς θα επηρεάσει τη βιομηχανία ο κ. Κοντογεώργης υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει: «Οι καταναλωτές είναι προστατευμένοι. Σε κάθε περίπτωση, αν ξεκινήσει κάποια διαδικασία υποχρεωτικότητας, αυτή περιλαμβάνει πρώτα τη βιομηχανία, μετά είναι οι εμπορικές χρήσεις και στο τέλος είναι οι καταναλωτές». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτό αποτελεί μία έσχατη λύση».
Όσον αφορά τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, ήταν συνεπής στις προεκλογικές της υποσχέσεις».
Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι «όποιο περίσσευμα δημιουργείται είναι δέσμευση από τον πρωθυπουργό να επιστρέφεται στους πολίτες. Αυτή την στιγμή είμαστε πάνω από τους στόχους. Όλα αυτά θα εξεταστούν μετά τον Σεπτέμβρη».
Τέλος, μιλώντας για τις εκλογές και την πόλωση που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε εννέα μήνες ακόμα σκληρής δουλειάς». Και όπως είπε, «η χώρα μέσα από αυτή την κρίση θα βγει ενισχυμένη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr