Ειδικότερα, ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας ότι έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως εξήγησε, η αυτόματη η διαδικασία που πρέπει να κάνουν δήμοι και περιφέρειες είναι ουσιαστικά να φτιάξουν τις σχετικές επιτροπές, διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι αφορά το σπίτι τους και την οικοσκευή τους θα απευθύνονται στο δήμο και στο υπουργείο Υποδομών αν έχει ζημιές το σπίτι, ενώ για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα απευθύνονται στην Περιφέρεια ή και στον ΕΛΓΑ.
Μόλις συγκεντρώσουμε τα στοιχεία για τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή ξεκινούν από 600 ευρώ – μια στήριξη που θα πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω των Δήμων – και φτάνουν μέχρι 6.000 ευρώ για την αποζημίωση της οικοσκευής.
«Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Τριαντόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ τόνισε ότι η ΓΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα οριοθετήσει την περιοχή που κάνει τους ελέγχους και θα δοθεί η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάσει έως τις 14.000 ευρώ.
Για τις επιχορηγήσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν, υπογράμμισε ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι επιτροπές των Περιφερειών, όπου μέσα από το σχήμα της κρατικής αρωγής έρχεται η αποζημίωση από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει διευθετηθεί πλέον και ένα ζήτημα που είχε εντοπιστεί στο ζήτημα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν κάλυπτε τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής. Έφερε ως παράδειγμα τις καταστροφικές φωτιές του 2017 στη Μεσσηνία, όπου οι παραγωγοί αποζημιώθηκαν το 2021 με 21 ευρώ ανά δέντρο, ενώ με το νέο καθεστώς ο ΕΛΓΑ δίνει άμεσα προκαταβολή 50 ευρώ ανά δέντρο και το ποσό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα φτάσει στα 100 ευρώ.
Ερωτηθείς για τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώνεται η διαδικασία. «Έχουν γίνει αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε 251 κτίρια, τα 204 αφορούν κατοικίες. Από αυτές οι 54 είναι επικίνδυνες για χρήση για τις οποίες θα υπάρχει και διαδικασία επανελέγχου. 72 είναι προσωρινά ακατάλληλες, χρειάζονται κάποιες επισκευές. 78 είναι κατοικήσιμες. Άρα έχουμε περισσότερες από 120 κατοικίες, οι οποίες έχουν μεγάλα, σοβαρά αλλά και μικρότερα ζητήματα», δήλωσε. «Υπάρχουν φυσικά και σε αποθήκες και σε επαγγελματικούς χώρους, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιληφθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr