Σε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ώσπου να εκδικασθεί η υπόθεση των δύο βιασμών στο εφετείο, αλλά και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση τον «προστατεύει»,
Η υπουργός απάντησε:
"Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι δυνατόν να έχουν αλά καρτ εφαρμογή. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σαφής: Ο Λιγνάδης είναι βιαστής. Διέπραξε δύο βιασμούς ανηλίκων και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Παράλληλα, το δικαστήριο χορήγησε αναστολή υπό όρους, μέχρι την εκδίκαση στο εφετείο. Η δικαιοσύνη αποφάσισε βάσει του Ποινικού Κώδικα του νόμου 3904/2010, όπως τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ετέθη σε ισχύ από 1/7/2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν απ’ τις εκλογές του 2019. Σύμφωνα με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, Νοέμβρης 2021, ο βιασμός σε βάρος ανηλίκου επιφέρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Αν η υπόθεση Λιγνάδη εκδικαζόταν με τον Ποινικό Κώδικα, που υιοθέτησε αυτή η κυβέρνηση, η ποινή θα ήταν ισόβια. Δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης, άρα αποφυλάκισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποίησε μία ποινική υπόθεση προσβλέποντας σε κομματικό όφελος. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε το αίσθημα των πολιτών περί δικαίου.
Είναι φυσικό. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πώς είναι δυνατόν ο βιαστής να επιστρέψει στο σπίτι του. Η απόφαση ξάφνιασε και ενόχλησε. Δικαιολογημένα. Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Ομως, η δικαιοσύνη αποφάσισε με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Ο φτηνός εντυπωσιασμός και τα λαϊκά δικαστήρια ευτελίζουν και θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνία και τη δημοκρατία.
Κατά τη γνώμη σας δεν μπορεί να κάνουμε κριτική στις δικαστικές αποφάσεις;
Οπως έχει πει ο Σταύρος Τσακυράκης -που όσο περνά ο καιρός η νομική του σκέψη λείπει όλο και περισσότερο-, «την αντίληψη ότι ο δικαστής είναι ο τελικός κριτής κάθε απόφασης σε μια κοινωνία και ότι συγχρόνως αυτός είναι υπεράνω κριτικής τη θεωρώ προβληματική για τη δημοκρατία». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κριτική που ασκούμε, επειδή μια απόφαση προκαλεί, μας ωθεί σε υποκατάσταση και αμφισβήτηση της δικαιοσύνης. Αυτόκλητοι εισαγγελείς και λαϊκά δικαστήρια υπονομεύουν το κράτος δικαίου και εν τέλει τη δημοκρατία".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr