Όπως εξηγεί η σχετική ανακοίνωση, το κτήριο, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ΕΦΚΑ, παραχωρήθηκε προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον συντονισμό των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Για την αποκατάστασή του εκπονούνται τάχιστα οι μελέτες, το κόστος των οποίων καλύπτεται από ιδιώτη χορηγό, με στόχο η αποκατάσταση του κτηρίου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η αποκατάσταση του κτηρίου του «Ελληνικού Ωδείου» εντάσσεται στο πρόγραμμα πολιτικής του ΥΠΠΟΑ για τη διάσωση και ανάδειξη σημαντικών κτηρίων της Αθήνας, με αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία, όπως οι Οικίες Κωλέττη, Παλαμά και το Μουσείο Ελύτη.
Το αρχικό κτήριο του 1836, έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Roesner σε επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Gustav Adolph Lueders, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωνικής περιόδου. Την περίοδο εκείνη τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη.
Στην ιστορική του πορεία, εκτός από οικία γνωστών οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann Μελά) το κτήριο αποτέλεσε τη στέγη του «Ελληνικού Ωδείου» στο οποίο φοίτησε η Μαρία Κάλλας. Σήμερα, έχει σε μεγάλο μέρος του καταστραφεί από επανειλημμένες πυρκαγιές και από την διαδικασία της κατάσβεσης, καθώς και από την έκθεσή του στα καιρικά φαινόμενα.
Αμέσως μόλις συνέβη η κατάρρευση του τμήματος της τοιχοποιϊας, μετέβη επιτόπου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία και προχώρησε σε εκτίμηση των άμεσων σωστικών ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ετοιμορροπίας. Σε συνεννόηση με την ιδιοκτησία του κινηματογράφου «Ιντεάλ», στον οποίο προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, προχωρά άμεσα η αποκατάστασή τους, καθώς και τα σωστικά μέτρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr