Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός σε σχετική συνέντευξή του στη RealNews, σχετικά με το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητα που έρχονται στο κινητό, «παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Τάκη Θεοδωρικάκο, πρόκειται να παρουσιάσουμε το Gov.gr Wallet, στο οποίο αρχικά θα αποθηκεύουμε το ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Κάνουμε την αρχή με τα δύο πιο σημαντικά δημόσια έγγραφα και εκεί σταδιακά θα μπορούμε να αποθηκεύουμε και άλλα πιστοποιητικά, ανάλογα με τις ανάγκες που υφίστανται».
«Όσο για το ψηφιακό διαβατήριο, τα ταξιδιωτικά έγγραφα διέπονται από διεθνείς προδιαγραφές. Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στην πανδημία, θα θυμηθούμε ότι και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό υλοποιήθηκε ύστερα από πρόταση και επιμονή του Έλληνα Πρωθυπουργού. Οπότε θα έλεγα ότι δεν αποκλείεται το Gov.gr Wallet να αποτελέσει το εφαλτήριο για να καθιερώσουμε μια ακόμα διεθνή καλή πρακτική», τόνισε ο υπουργός.
Σχετικά με τον σχεδιασμό με τον ενιαίο αριθμό μητρώου που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, ο υπουργός δήλωσε:
«Τονίζουμε, από την πρώτη στιγμή, ότι το κράτος είναι ένα και ως ένα πρέπει να λειτουργεί. Όταν ο πολίτης χρειάζεται άλλον αριθμό στην Εφορία, άλλον στα ΚΕΠ και άλλον στο ασφαλιστικό του ταμείο, ουσιαστικά είναι σαν το κράτος να του λέει ότι κάθε υπηρεσία είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι κομμάτι του ίδιου κράτους. Γι’ αυτό και ξανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες του Δημοσίου πολιτοκεντρικά, δηλαδή τις προσαρμόζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του πολίτη και όχι σύμφωνα με το τι βολεύει το κράτος».
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης, υπογράμμισε:
«Ο Προσωπικός Αριθμός αποτελεί κεντρικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής μας, ακριβώς γιατί εξασφαλίζει στον πολίτη ότι θα μπορεί να εξυπηρετηθεί παντού με έναν και μόνο αριθμό, χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύει ένα πλήθος από διαφορετικά στοιχεία μητρώων. Στην πράξη, πρόκειται για μια άσκηση που παραπέμπει στην μετάβαση από τη Δραχμή στο Ευρώ -ουσιαστικά, πρέπει να παραμετροποιήσουμε το σύνολο των συστημάτων του Δημοσίου. Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού».
Τέλος, αναφορικά με το σχέδιο «Μίτος», ο υπουργός σημείωσε:
«Ο “Μίτος” έχει διπλή αποστολή: αφενός να λειτουργεί ως “οδικός χάρτης” για κάθε συναλλαγή του πολίτη με το κράτος και αφετέρου να αποτελεί την πυξίδα μας σε κάθε δράση απλούστευσης διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Το mitos.gov.gr λειτουργεί ήδη πιλοτικά, με περίπου 1.500 διαδικασίες. Έχουμε καταγράψει και επεξεργαζόμαστε ακόμα 3.000 διαδικασίες που σταδιακά θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.
Κάποιους προβλημάτισε αν έπρεπε να ονομάσουμε το μητρώο “Μίτο”: θα ήταν σαν να παραδεχόμασταν ότι το Δημόσιο είναι λαβύρινθος. Έχουμε επιλέξει να προσεγγίζουμε τις διαδικασίες του Δημοσίου από τη σκοπιά του πολίτη –και για τους πολίτες το Δημόσιο μοιάζει πολλές φορές με λαβύρινθο. Λένε πως “ό,τι δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το μεταρρυθμίσεις”. Με τον “Μίτο” το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να μετρήσει – άρα θα μπορεί να μεταρρυθμίσει τις διαδικασίες του πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο στοχευμένα, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr