Ο κ. Πιερρακάκης ανάφερε πως με το νέο ψηφιακό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ που αφορά 125 ΔΕΥΑ συν κάποιους ακόμα δήμους της χώρας που έχουν υπηρεσίες ύδρευσης «περνάμε στην επόμενη εποχή, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη νερού, να υπάρχει μέτρηση στα πάντα, να υπάρχουν πύλες μέσω των οποίων να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλα όσα τους αφορούν, να υπάρχει ασφάλεια, εξοπλισμός, αισθητήρες (σένσορες), όπου στο τέλος της ημέρας μέσα από αυτούς μπορείς να δημιουργήσεις συστήματα για να αξιοποιήσεις καλύτερα τους πόρους τους οποίους θέλεις να μετρήσεις και να διαχειριστείς».
Είπε ακόμα πως το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν τα σχετικά δελτία. 'Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ύψος του προγράμματος να αυξηθεί περαιτέρω. Σημείωσε πως το πρόγραμμα συνδιαμορφώνεται με τις ΔΕΥΑ, με τη ΚΕΔΕ και με όλους τους ενδιαφερόμενους γιατί «θα είναι για εκείνους με εκείνους» ώστε «να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως χώρα, και ως Αυτοδιοίκηση». Τόνισε πως ο στόχος μας είναι «να μπορέσουμε μέσω της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε καλύτερες κρατικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα: εξυπηρέτηση, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια και βέβαια μέριμνα για το πώς κάθε ευρώ ξοδεύεται με βέλτιστο τρόπο».
Ο υπουργός, επίσης, μεταξύ άλλων ανάφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα τρέξει άμεσα έχει να κάνει με την αναβάθμιση των ΚΕΠ που έχουμε στη χώρα. Ταυτόχρονα τρέχει το πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με την κάλυψη των wi-fi σε όλη τη χώρα σε 2.600 διαφορετικές τοποθεσίες και το πρόγραμμα αυτό έρχεται ως συνέχεια του wi-fi for you για να καλύψει όλα εκείνα τα σημεία τα οποία οι δήμαρχοι δεν είχαν προλάβει να καλύψουν μέσω wi-fi.
7.749.312 ψηφιακές Υπεύθυνες Δηλώσεις από τον Μάρτιο του 2020
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε πως δεν μπορεί να νοηθεί ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους χωρίς να ακολουθήσει, χωρίς να πρωτοπορήσει, χωρίς να βγει μπροστά η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Γι' αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων. Το οποίο είναι ένας συνδυασμός χρημάτων, δράσεων και ορατού και μετρήσιμου αποτελέσματος.
Σημείωσε πως ο κατάλογος των δράσεων έχει γίνει με εντατική, εξοντωτική, βαθιά διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους. Δεν αντιμετωπίζει τους δήμους σαν να είναι στο ίδιο επίπεδο και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ανάγκες. Επισήμανε πως «θα είναι ένα τεράστιο λάθος εάν αυτά τα ψηφιακά προγράμματα δεν αξιοποιηθούν όπως πρέπει. Υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές, υπάρχει όλη η προετοιμασία που έχει γίνει και αυτή είναι η αρχή. Τα χρήματα που μπορεί να φτάνουν κάπου μπορεί να μην φτάνουν. Θα αξιολογηθούν, θα δούμε τι πήγε καλά, τι δεν πήγε καλά, θα δούμε τι άλλα χρειάζονται να γίνουν άλλα είναι ένα πρώτο σημαντικό μεγάλο βήμα για όλους ανεξαιρέτως τους δήμους να πάνε ένα βήμα παραπέρα από εκεί που βρίσκονται σήμερα».
Αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους λέγοντας πως για τα προγράμματα SAMOS PASS και EVIA PASS, δηλαδή για το voucher των διακοπών είτε στη Σάμο, είτε στη Βόρεια Εύβοια, από τις 12.000 αιτήσεις, μόνο 22 έγιναν σε ΚΕΠ, όλες οι άλλες ήταν ηλεκτρονικές.
Για την έκδοση των ψηφιακών Υπεύθυνων Δηλώσεων ανέφερε πως από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η υπηρεσία έχουν εκδοθεί 7.749.312 ψηφιακές Υπεύθυνες Δηλώσεις, δηλαδή 10.000 την ημέρα, που σημαίνει ότι 10.000 άνθρωποι την ημέρα δεν πήγαν σε ένα ΚΕΠ για να βεβαιώσουν το γνήσιο υπογραφής τους. Επίσης, έχουν εκδοθεί 2.577.011 ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις, μέσω του gov.gr, δηλαδή περίπου 3.100 την ημέρα. Από τον Ιούνιο του 2020 ως τώρα, τον Ιούνιο του '22, μέσα σε δύο χρόνια, έχουν εκδοθεί 702.175 Πιστοποιητικά Οικογενειακής Κατάστασης από το gov.gr ενώ στα ΚΕΠ εκδόθηκαν 210.000 πιστοποιητικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr