Ειδικότερα, σχετικά με το κατά πόσο θα θέσει τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, επισήμανε ότι «είναι απρόβλεπτος ο κ. Ερντογάν και ούτως ή άλλως επικοινωνιακό χαρακτήρα θα είχε μόνο η παρουσίαση του θέματος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τέτοια πράγματα χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη».
Παράλληλα, τόνισε ότι «προβάλλονται βέβαια και για να βαραίνουν το διπλωματικό τραπέζι και στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής που έχει πάγια η Τουρκία και την υπηρετεί κατά διαστήματα με αιχμές επιθετικότητας είτε στην ρητορική είτε και στο πεδίο όπως έκανε το καλοκαίρι του 2020. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να εξασφαλίσουμε πρώτα σε ό,τι αφορά τις απειλές στο πεδίο, να είναι εντελώς σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας, να μην έχουμε μια επιστροφή σε συγκεχυμένα μηνύματα που πράγματι δόθηκαν το καλοκαίρι του 2020, όπως ότι οι κόκκινες γραμμές μας είναι μόνο τα 6 μίλια. Δεν είναι μόνο τα 6 μίλια, είναι και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Σε ό,τι αφορά την διπλωματία θα πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε σαφείς αποφάσεις των οργάνων στα οποία συμμετέχουμε, ιδίως στην ΕΕ, ανάλογα με τις καταδίκες που είχαμε καταφέρει σε βάρος της Τουρκίας το 2018 και το 2019. Από εκεί θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα το νήμα».
Το ΝΑΤΟ, σημείωσε, δεν είναι κατεξοχήν ο φορέας στον οποίο θα πρέπει να θέτουμε παρόμοια ζητήματα με ζητούμενο μια απόφαση σε βάρος της Τουρκίας «γιατί η Τουρκία θεωρείται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σημαντικότερος εταίρος από εμάς και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι είναι αναντικατάστατος για την Δύση παίκτης, στην Λιβύη, στην Συρία, μολονότι και εκεί τοποθετείται παρεμβατικά».
«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε κάθε έξαρση της ρητορικής ή της επιθετικότητας της Τουρκίας, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από φόβο, ακριβώς επειδή η στρατηγική της είναι ο πολλαπλασιασμός των εστιών έντασης, η προσπάθεια να γκριζαριστούν ενδεχομένως αν δεν αντιδράσουμε εμείς έγκαιρα και περιοχές όπου έχουμε νόμιμα δικαιώματα. Δεν θέλει όμως ούτε η Τουρκία έναν πόλεμο στο Αιγαίο, δεν είναι παρανοϊκός ο Ερντογάν, ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν παρόμοιο πόλεμο» επισήμανε.
Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «η επιστροφή στο δόγμα της Ελλάδας προκεχωρημένου φυλακίου στο οποίο επέστρεψε ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προβληματική».
«Η κυβέρνηση, ειδικά ο Πρωθυπουργός, κατασκευάζει πολλές φορές μια εικονική πραγματικότητα στην εξωτερική πολιτική. Το αφήγημα για παράδειγμα είναι ότι η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη, ότι υπάρχουν αλλεπάλληλες διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη και έτσι είναι στο καναβάτσο η Άγκυρα και ο κ. Ερντογάν» τόνισε.
«Αυτή η εικόνα πόρρω απέχει από την πραγματικότητα», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνοδο που συγκαλεί η Ιταλία για τη Λιβύη, για την οποία έχει δεχθεί πρόσκληση η Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα, ενώ στην αντίστοιχη σύνοδο του 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα είχε κληθεί να συμμετέχει, όπως είπε.
«Κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι η Τουρκία. Ενοχλεί πράγματι πολλούς ο κ. Ερντογάν, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο στα δικά μας διμερή θέματα, έχει στρατεύματα κατοχής όχι μόνο στην Κύπρο-γιατί οι Ευρωπαίοι το έχουν ξεχάσει λες και δεν είναι όμοια αυτή η περίπτωση με της Ουκρανίας- αλλά και στην Συρία και το Ιράκ. Έχει πείσει την Δύση ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα κρίσιμα μέτωπα. με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αναβαθμίζει την θέση της χώρας του και είναι παραπλανητικό να διαδίδεται και να στηρίζεται η εξωτερική μας πολιτική σε αυτό το αφήγημα», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr