Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, ο οικονομικός όλεθρος που συνεπάγεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος αναμένεται να κατακρημνίσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή οικονομία. Ήδη ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επίσημα έφτασε τον Απρίλιο στο 7,4%, με αυξητικές τάσεις αν συνεχιστούν ο πόλεμος και η ενεργειακή ακρίβεια.
Όσο για την ανάπτυξη,τονίζει, αυτή πλέον προσδιορίζεται στο 1,2% από 3,5% που ήταν ο στόχος πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, ακόμα και αν οι εχθροπραξίες σταματήσουν άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα προβλήματα στην οικονομία της Ευρώπης, καθώς η ζημιά είναι ήδη ανυπολόγιστη. Όντας εξαρτημένη από τις δυο εμπόλεμες χώρες, όχι μόνο όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και από μια σειρά βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων, η ΕΕ βρίσκεται σε δεινή θέση.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής συμπεραίνει ότι, αυτό που έρχεται για την ΕΕ είναι ένα οικονομικό χάος, με δυστυχείς πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το κόστος, ενώ η ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στα πρότυπα αυτού που θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν:
- Αν διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην απευκταία περίπτωση πλήρους διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου
- Ποια εν γένει μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί και αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.
Η Κομισιόν κατά κανόνα απαντά και οι απαντήσεις της αναμένονται με ενδιαφέρον!
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr