«Αν δεν δούμε την χώρα με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που θα εντάσσει τις δημοσιονομικές πολιτικές, τις φορολογικές πολιτικές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο όραμα για μια ανθεκτική οικονομία και κοινωνία, θα ζούμε τη μέρα της Μαρμότας. Κρίσεις και φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επέμεινε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ δίχως όραμα εκσυγχρονισμού της οικονομίας και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για πτυχές του κοινωνικού κράτους όπως η Υγεία και η Κοινωνική Κατοικία, που δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα της κυβέρνησης κατά τον σχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του ευρωπαϊκού αυτού εργαλείου.
Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η δημοσιονομική επέκταση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση κατά την πανδημική κρίση, είχε σαν αποτέλεσμα «να έχει μείνει από “καύσιμα” καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την ανακούφιση των πολιτών από την ενεργειακή ακρίβεια». Ανέδειξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος «για να γίνει εξαρχής δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ ιδιώτη-κράτους και παραγωγού» καθώς και την ανάγκη για «φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και όχι αυτών που εμφανίζονται σήμερα».
«Ρυθμίσαμε την αγορά; Δώσαμε έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Τις διαχύσαμε στους παραγωγούς, στους μεταποιητές ώστε σε ενδεχόμενο ενεργειακών κρίσεων να είναι θωρακισμένοι; Κάναμε φωτοβολταϊκά στις στέγες;» απαρίθμησε τα πεδία που καταγράφεται υστέρηση από πλευράς κυβερνητικού σχεδιασμού.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι απαιτείται αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. «Δεν μπορεί αυτός που είχε υποθηκεύσει την περιουσία του για να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του, να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτόν που δεν είχε καμία εγγύηση. Χρειάζεται μία πραγματικά δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με κριτήρια, σε όσους προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν» είπε χαρακτηριστικά.
«Απογοητεύομαι που η κυβέρνηση δημιουργεί νέους δυο ταχυτήτων. Δεν μπορεί να κάνουμε ειδική φορολογική πολιτική κινήτρων για αυτούς, που έφυγαν στο εξωτερικό. Και αυτοί που έμειναν στη χώρα; Είναι άλλοι Έλληνες; Δεν θέλουμε να κάνουμε με αυτούς τους όρους το brain gain χωρίζοντας τη νεολαία σε δυο κατηγορίες. Θα επιστρέψουν τα παιδιά που έφυγαν, αν δουν ότι όλοι εμείς σχεδιάζουμε μια ανταγωνιστική οικονομία με πολλές και καλές θέσεις εργασίας» τόνισε σχετικά με την αιμορραγία εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr