Παράλληλα προβλέπεται ο ορισμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως φορέα υλοποίησης προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στα συνημμένα στο τέλος του κειμένου ολόκληρη η τροπολογία
Η έκτακτη εισφορά παραγωγών ενέργειας
Από την επιβολή του έκτακτου τέλους εξαιρούνται οι παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, οι οποίοι επιστρέφουν τη διαφορά από την τιμή εκκαθάρισης αγοράς στον ΔΑΠΕΕΠ που με τη σειρά του τη μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και οι παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαιρούνται, επίσης, οι παραγωγοί ηλεκτρισμού θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένοι στο μικρό συνδεδεμένο σύστημα της Κρήτης.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο της τροπολογίας, στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπολογίζει το ποσό της εισφοράς, ανά παραγωγό, που στη συνέχεια επιβάλλεται από το ΥΠΕΝ και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ.
Βέβαια στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 αναφέρεται ότι από για τη φορολόγηση που φτάνει το 90% σταθμίζεται το ποσοστό συμβάσεων πώλησης με σταθερή τιμή (σταθερά τιμολόγια), ενώ αφαιρούνται οι εκπτώσεις και οι επιστροφές από διμερείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν συναφθεί πριν την 8η Μαρτίου 2022 .
Να σημειωθεί ότι με βάση την τροπολογία τα έσοδα αποδίδονται στο ΤΕΜ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η εισφορά καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης προσδιορισμού.
Επίσης αναφέρεται ότι για επιμέρους λεπτομέρειες θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα.
Εκκρεμότητες
Ουσιαστικά για τεχνικά ζητήματα το “μπαλάκι” πετρνάει στη ΡΑΕ που καλείται εν μέσω αντιδράσεων της αγοράς να προσδιορίσει το τι και πώς θα φορολογήσει επακριβώς στη βάση βέβαια της εν λόγω ρύθμισης.
Να σημειωθεί ότι η διάταξη καλύπτει το διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο ως και το φετινό Ιούνιο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η ΡΑΕ, η οποία έχει κάνει έναν πρώτο υπολογισμό ως το Μάρτιο, θα πρέπει να κάνει την ίδια δύσκολη δουλειά και για το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί ρεύματος εστιάζουν στο ότι δε θα πρέπει να συνυπολογιστούν στη φορολογητέα ύλη οι εκπτώσεις που έχουν δώσει και άρα να μη φορλογηθούν γιαυτές, κάτι που όπως φαίνεται έγινε δεκτί. Επίσης στέκονται και στο ότι η βάση σύγκρισης που διαμορφώθηκε για τις μονάδες φυσικού αερίου (Οκρώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 σε αντιπαραβολή με τον Οκτώβριο 20212 – Μάρτιο 2022) δε δείχνει αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα, καθώς το 2020, μονάδες φυσικού αερίου δε λειτουργούσαν και άρα είχαν, σύμφωνα με τις εταιρίες, μηδενικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένουν περαιτέρω διασαφηνίσεις για το πώς θα μπει το πλαφόν τιμής ανά μορφή παραγόμενης ενέργειας.
Τα ποσά
Πάντως στην 14η Έκθεση για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση γίνεται λόγος για έσοδα που αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 560 εκ ευρώ για το διάστημα Οκτωβρίου- Ιουνίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το 90% των υπερεσόδων και κάνει τη σχετική αναγωγή, τότε προκύπτει ένα καθαρό ποσό- αφού αφαιρεθούν εκπτώσεις και χρεώσεις σταθερών τιμολογίων- περίπου 620 εκ ευρώ.
Αναδρομικά
Μαζί με την εισφορά των παραγωγών Ενέργειας στον "κρατικό" κουμπαρά, στη Βουλή προωθήθηκε και το νέο πλαίσιο για τα αναδρομικά για την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής, που θα τρέξει από τον περασμένο Δεκέμβριο ως το τέλος Μαίου.
Όπως αναφέρεται, επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Το μέτρο αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.
Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιστροφή θα δοθεί σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπολογίζεται ότι το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα φτάσει σε περίπου 280 εκατ. Ευρώ.
- trop_yperkerd_energy.pdf (80 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr