Σχετικά με τον κατώτατο μισθό και το ύψος της νέας αύξησης που αναμένεται να ισχύσει από το 2023, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως «κάθε χρόνο θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού, βάσει του διαλόγου που θα γίνεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τα συμπεράσματα του οποίου καταλήγουν στον Υπ. Εργασίας, ο οποίος παίρνει και την σχετική απόφαση»
«Από τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τον θεσμό του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα είναι στην 9η θέση, πιο πάνω από την Πορτογαλία, που τελευταία η αντιπολίτευση φέρνει συχνά ως παράδειγμα. Φθάσαμε στα όρια των επιχειρήσεων με την αύξηση των 50 ευρώ που έγινε στον κατώτατο μισθό και μόλις άρχισε να ισχύει. Δεν μπορώ να κάνω από τώρα αναφορές για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού», είπε ο κ. Χατζηδάκης, με τον Νίκο Ρογκάκο να αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το 2023 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 780-800 ευρώ.
Μείωση ανεργίας και τριετίες
«Το γεγονός της μείωσης της ανεργίας «δεν έτυχε, πέτυχε», είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης από το 2019 μέχρι σήμερα», είπε ακόμη ο Υπουργός Εργασίας.
Για τις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «οι τριετίες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Υπήρξε σχετική προσφυγή του ΣΕΒ προς το ΣτΕ για τις τριετίες και η Κυβέρνηση μαζί με την ΓΣΕΕ παρενέβησαν για να μην αλλάξει τίποτα».
Από 1/1/2023 οι συντάξεις ξεπαγώνουν μετά από πολλά χρόνια, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας πως το ύψος της αύξησης προκύπτει «βάσει μαθηματικού τύπου, που προσθέτει τον τιμάριθμο και τον ρυθμό ανάπτυξης και διαιρώντας το άθροισμα διά του δύο, προκύπτει το ύψος της αύξησης». Ο Υπουργός Εργασίας δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά, για την οποία ο Νίκος Ρογκάκος ανέφερε πως θα είναι της τάξης του 6%, δίχως ο κ. Χατζηδάκης να διαψεύσει τις εκτιμήσεις του παρουσιαστή της εκπομπής.
Είμαστε πέμπτοι παγκοσμίως στις ενισχύσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ. Παρά τις φουρτούνες, βλέποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι ο κόσμος αναγνωρίζει πως μέσα σε τέτοια φουρτούνα δεν είναι μόνος του, ανέφερε ο Υπ. Εργασίας, αποδεχόμενος πως «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει “τσουρουφλιστεί” από τους λογαριασμούς της Ενέργειας, γι’ αυτo και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήρθε και αποφάσισε τα μέτρα στήριξης».
«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φημίζονται και για την ροπή τους προς την αλήθεια», είπε ο κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας μια σειρά από μέτρα φιλεργατικής και κοινωνικής πολιτικής, όπως είπε, μεταξύ των οποίων η ψηφιακή κάρτα εργασίας που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου, ο προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ, οι «νταντάδες της γειτονιάς» και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αναφέροντας πως «εμείς κάνουμε κοινωνική πολιτική όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη».
Για τις εκκρεμείς συντάξεις
«Στις κύριες συντάξεις, το 2021 κάναμε ρεκόρ έκδοσης όλων των εποχών, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 83% σε σχέση με το 2020. Έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι και το 2018, ενώ από το 2019 έχει απομείνει σε εκκρεμότητα το 1%, που αναλογεί σε περίπου 1.600 συντάξεις. Στο τέλος Μαρτίου ήταν σε εκκρεμότητα το 12% των αιτήσεων συνταξιοδότησης του 2020 και τώρα είμαστε περίπου στο 8%. Τώρα, με τις συντάξεις fast track και με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», στόχος είναι το καλοκαίρι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες εκδόσεις συντάξεων, που παγκοσμίως σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει έκδοσης σύνταξης σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την αίτηση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ακόμη πως «όλα αυτά τα πετυχαίνουμε με 970 υπαλλήλους λιγότερους, μην λέμε ότι δεν υπάρχει διάθεση των υπαλλήλων να προσφέρουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr