Ο κ. Χρήστος Παπουτσής προσερχόμενος στην επιτροπή εμφανίστηκε ενωτικός και δήλωσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και όλα τα στελέχη είναι αποφασισμένα να προασπίσουν την ενότητα του Κινήματος».
Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για «ένα αποφασιστικό βήμα για το νικηφόρο και μεγάλο ΠΑΣΟΚ» το οποίο καλείται να κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA o βουλευτής Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ καλείται να επιλέξει μεταξύ του να είναι ένα φιλολαϊκό ή ένα καθεστωτικό κόμμα.
Θέμα διπλοεγγραφών δημιουργήθηκε μετά από πληροφορίες που μεταδόθηκαν από Mέσα Ενημέρωσης. Μεταξύ εκείνων που φέρονταν ως διπλοεγγεγραμμένοι ήταν ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.
Ο ίδιος αντέδρασε έντονα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην πλευρά Βενιζέλου. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος κάλεσε τον βουλευτή και υποψήφιο για την προεδρία να αποδοκιμάσει δημόσια τις «αθλιότητες των συκοφαντών που τον περιβάλλουν». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσει την πολιτική και προσωπική του τιμή, ηθική και υπόληψη.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοποίησης και Καταστατικού Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διπλοεγγραφές, με την έννοια ότι κάποιος είναι γραμμένος σε δύο διαφορετικές οργανώσεις. «Λάθη στις εγγραφές μπορεί να υπάρχουν, αλλά αυτά δεν συνιστούν διπλοεγγραφές» κατέληξε.
Κείμενο-ιδεολογική πλατφόρμα προς διάλογο κατατέθηκε από την πλευρά του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο οποίο προτείνει ένα ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο για το Κίνημα, βασισμένο σε τέσσερις άξονες που στοχεύουν στην ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τηλεφωνικώς για την ιδεολογική του πλατφόρμα τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ απέστειλε το κείμενο εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στους άλλους δύο υποψηφίους και στον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.
Τα κρίσιμα θέματα της συνεδρίασης
«Αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί το θέμα της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου προς το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββάτου σχετικά με το αν η ανάλυση των αιτιών της ήττας στις εκλογές θα έχει πολιτικό χαρακτήρα.
Η εισήγηση της πενταμελούς επιτροπής που κλήθηκε να καταγράψει το μήνυμα της κάλπης αποτελεί ένα πολυσέλιδο κείμενο, στο μεγαλύτερο μέρος του τεχνικό, το οποίο διατηρεί τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Τα διαδικαστικά θέματα της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου την 11η Νοεμβρίου βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης. Ενδεικτικό, πάντως, της προσπάθειας αποφόρτισης του κλίματος είναι το γεγονός ότι τα «στρατόπεδα» των Παπανδρέου και Βενιζέλου συνέρχονται εκτός Χαριλάου Τρικούπη.
Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν στο θέμα του μητρώου: τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου βάσει των καταλόγων που ήδη υπάρχουν.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα, ενώ θα είναι απαραίτητη η επί τόπου εγγραφή στο ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να μην υπάρξουν διπλοψηφίες θα γίνει χρήση των καταλόγων του Κινήματος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μητρώα -κυρίως των φίλων του ΠΑΣΟΚ- παρουσιάζουν προβλήματα, όπως διπλοεγγραφές.
Πλατφόρμα θέσεων αναμένεται να δημοσιοποιήσει εντός της εβδομάδας και ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος δήλωσε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει πρόωρα από την αναμέτρηση και ανακοίνωσε πως ξεκινά περιοδείες ανά την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα Το Ποντίκι, δείχνει πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προβάδισμα με ποσοστό 40% επί του συνόλου των ψηφοφόρων, στο ερώτημα «ποιον προτιμάτε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;», έναντι του Γ.Παπανδρέου που συγκεντρώνει 38% και του Κ.Σκανδαλίδη που έπεται με 13%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr