«Η κυβέρνηση έχει λερωμένη την φωλιά της για θέματα ακρίβειας. Πώς γίνεται η χώρα να έχει την ακριβότερη τιμή μεγαβατώρας σε όλη την Ευρώπη εδώ και μήνες;» αναρωτήθηκε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Το κύριο ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα να είναι χειρότερη και ακριβότερη; Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει αφήσει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας πρωτοφανές» συνέχισε.
«Εμείς λέμε το απλό: Δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος. Θα το κάνουμε όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και θα βάλουμε πλαφόν στην χονδρική τιμή, θα παρέμβουμε στο χρηματιστήριο ενέργειας. Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα αλλά να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα. Τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί σηκώθηκε και έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να πάρει τίποτα ενώ οι άλλες χώρες πέτυχαν παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας;» ανέφερε.
«Είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μην λαμβάνονται μέτρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στους λογαριασμούς του ρεύματος που εκτρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναφέροντας το παράδειγμα συνεργάτη του που πήρε 4μηνιαίο λογαριασμό με 2.500 ευρώ για το σπίτι που μένει μαζί με τη σύζυγο και το μικρό παιδί του. «Τι περιμένει 8 μήνες ο κ. Μητσοτάκης;» αναρωτήθηκε εκ νέου ο κ. Τσίπρας.
«Η ΔΕΗ έχει βγάλει κέρδη από τις τσέπες των καταναλωτών. Είναι δυνατόν να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εν μέσω κρίσης με golden boys που φτιάχνουν βιογραφικά στην πλάτη μας; Για ποιον δουλεύει η ΔΕΗ με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη; Αυτό που ζούμε είναι παραλογισμός και εγκληματική πολιτική απέναντι στην κοινωνία» κατέληξε για το θέμα της ενέργειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή τα όσα είπε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος οι προτάσεις του για την ενέργεια. «Βεβαίως θα υπάρξει και κάποιο κόστος που είναι αντιμετωπίσιμο». «Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όμως θα ανακουφίσει τους πολίτες γιατί οι πολίτες θα βάζουν 25 ευρώ λιγότερο στα ντεπόζιτα κάθε φορά. Δεν έχουν πει ότι έχουν δώσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την κρίση; Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο της κρίσης τα μέτρα που δεν ανακουφίζουν κανέναν είναι ήδη 1 δισ. ευρώ. Άρα λοιπόν λάθος δίνουμε τα λεφτά αυτά» είπε ο κ. Τσίπρας ενώ για την πρότασή του σχετικά με τον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι «δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος γιατί αυτή τη στιγμή έχει φτάσει πολύ ψηλά ο πληθωρισμός».
«Γιατί επιχείρησαν μια αύξηση της πλάκας του 2%; Δεν ήξεραν ότι έρχεται μια μεγάλη κρίση και μια άνοδος του πληθωρισμού» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας την ανάγκη για μερική διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας «γιατί τα χρέη αυτά δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν» και προτείνοντας αυτό να γίνει «όπως έγινε επί των ημερών για τα ασφαλιστικά χρέη».
«Αν δεν το κάνεις αυτό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Είναι κοστολογημένα και ρεαλιστικά αυτά που παρουσιάσαμε στο συνέδριο. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και πολύ περισσότερα από τα μέτρα Μητσοτάκη για τα οποία δεν ξέρουμε πού πήγαν» πρόσθεσε.
«Είναι απολύτως εμφανής η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος για να το δεις αυτό. Όσον αφορά το αν ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει ή θα χάσει τις εκλογές αυτό έχει ξεκαθαρίσει. Όταν μιλάει η τσέπη σου τότε αλλάζουν τα πράγματα» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας «νομίζω ότι έχει κριθεί η απάντηση» στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές
«Αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης μπορεί να μην ήταν στην πολιτική ζωή. Ως παλαιότερος στην πολιτική ζωή δεν με απασχολεί το αν θα έχω υψηλότερου ή χαμηλότερους τόνους. Οι αρνητικές πρωτιές όχι μόνο στην ακρίβεια αλλά και την πανδημία, το δύσκολο δεν θα είναι να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Αν εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης την τετραετία θα εξαντλήσει την πιθανότητά του να έχει αξιοπρεπές αποτέλεσμα αλλά και τα δικά μας πυρομαχικά για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης».
«Είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες. Αν για έναν χρόνο συνεχίζει την ίδια πολιτική αδράνειας θα οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. Όταν ο πολίτης δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση».
Ερωτηθείς για τους υψηλούς τόνους είπε ότι τη δεκαετία του ’80 ήταν πολύ πιο υψηλούς τόνους παρατηρώντας ότι στα εθνικά θέματα δεν ισχύει το ίδιο και κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για εθνικολαϊστική προσέγγιση στο Σκοπιανό. «Τα τελευταία 3 χρόνια και παλαιότερα οι τόνοι δεν ήταν οξείς στα εθνικά θέματα με εξαίρεση αυτό» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά την στάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι σαφής ως προς την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και καταδίκης της ρωσικής εισβολής αλλά δεν έχει κανένα λόγο να στείλει πολεμικό υλικό και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι μέρος της κρίσης. Πέραν των υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ είναι λάθος στρατηγική να βγαίνει στη σέντρα γιατί η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που πρέπει να συνομιλεί και με άλλες χώρες γιατί δεν είναι Λουξεμβούργο ή Ολλανδία».
«Δεν μας υποχρέωσε καμία απόφαση της ΕΕ να το κάνουμε αυτό. Ήταν μεγάλο λάθος που δεν πρόσφερε κανένα όφελος στη χώρα. Η στρατηγική του πρόθυμου συμμάχου δεν μας έχει προσφέρει κάτι ως χώρα» πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr