Ο Πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του τόνισε τα εξής:
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλωσορίζω στην καρδιά του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, στην καρδιά της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας της Ελλάδος τον διακεκριμένο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ομοσπονδιακό βουλευτή της Βιρτζίνια των ΗΠΑ κ. Gerald Connolly, όλες και όλους εσάς στην εαρινή σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Είναι πράγματι συγκινητικό και δίκαιο, που ξεκινήσαμε αυτή τη σύνοδο αποτίοντας φόρο τιμής σε μια διακεκριμένη συνάδελφό μας και στο τοπικό πολιτικό σύστημα αλλά και στο διεθνές. Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε ως ευρωβουλευτής το 1984 και ολοκληρώθηκε ως αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Τα δύο αυτά αξιώματα στην αρχή και στο τέλος της πολιτικής ζωής της – Ευρωβουλή και ΝΑΤΟ - συμβολίζουν την προσήλωση όχι μόνο της ίδιας, αλλά και της χώρας της, της χώρας μας στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε τη μεταπολεμική μας ιστορία και τη μεταπολεμική μας ευημερία και προοπτική. Και η σταδιοδρομία η επιτυχημένη της Μαριέττας Γιαννάκου, την οποία τιμήσαμε προηγουμένως με σιωπή, λουλούδια και σκέψεις, η σταδιοδρομία της λοιπόν μας αφήνει ένα μήνυμα συνέχισης αυτής της προσπάθειας, για να βελτιωθούν οι Ευρωατλαντικοί θεσμοί, για να βελτιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να έρθει ακόμη πιο κοντά στο λαό και να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό το ΝΑΤΟ στην αποστολή του.
Κύριε πρόεδρε εκπροσωπείτε στην Αμερική, μία περιφέρεια τη Βιρτζίνια, η οποία αντικρίζει τον Ατλαντικό και στης οποίας τα πανεπιστήμια υπάρχουν σπουδαίες κλασικές σπουδές. Χθες επισκεφθήκατε την καρδιά του κλασικού μηνύματος προς την ανθρωπότητα, το μουσείο της Ακρόπολης και είμαι βέβαιος και το άκουσα από το στόμα σας, ότι εντυπωσιαστήκατε από την κλασική τέχνη της αρχαίας Αθήνας.
Το ΝΑΤΟ, αυτό το καιρό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, προσαρμόζει τη στρατηγική του από την απόφαση της Λισαβόνας, πριν 12 χρόνια, στην απόφαση που θα παρθεί στη Μαδρίτη για το νέο στρατηγικό του δόγμα με βάση τη. «Προσέγγιση 360 μοιρών», με βάση την «Ατζέντα ΝΑΤΟ 2030». Θα ήθελα να σταθώ στις κλασικές αξίες του ΝΑΤΟ, στις ρίζες του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να εξακολουθήσουν να μας καθοδηγούν μέσα στο σύγχρονο κόσμο και μέσα στις σύγχρονες αποφάσεις.
Ένας διακεκριμένος συνάδελφός σας κύριε πρόεδρε ,εκπρόσωπος του Μίσιγκαν, ο Άρθουρ Βάντεμπεργκ ήταν ένας εκ των αρχιτεκτόνων του ΝΑΤΟ, με το «vadeberg resolution» το 1948 οδήγησε την άνοιξη του 1949 στην ίδρυση του ΝΑΤΟ. Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα, αυτός ο κοινοβουλευτικός είχε εκφωνήσει έναν κλασικό λόγο στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Ιανουαρίου 1945. Και αυτός ο λόγος αποτέλεσε το πρόπλασμα της δημιουργίας του ΝΑΤΟ. Σε αυτό τον λόγο η Ελλάδα είχε θέση. Είπε ο Άρθουρ Βάντεμπεργκ μιλώντας στις 10 Ιανουαρίου του 1945 στην αμερικανική Γερουσία, μήνες πριν τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Όταν ο Τσώρτσιλ μίλησε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο συνηγορώντας υπέρ της πολιτικής του για την Ελλάδα είπε «πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα προχωρήσουν στις δικές τους αποφάσεις ώστε να εμποδίσουν το ξέσπασμα μελλοντικού πολέμου..» Στην ίδια ομιλία του εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο στάσεις για να αντιμετωπίσεις τον πόλεμο. Η παλιά και η καινούργια. Η παλιά στάση είναι να αντιμετωπίζεις τον πόλεμο μόνος σου. Η καινούργια στάση είναι να αντιμετωπίζεις τον πόλεμο σε συνεργασία με άλλες χώρες.» Αποκάλεσε την παλιά στάση “fraternity of war” και την καινούρια στάση “fraternity of peace”. Και συνέχισε: «Δεν πιστεύω ότι κανένα έθνος από δω και πέρα μπορεί να έχει προστασία από επίθεση με τη δική του αποκλειστική δράση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τεράστια ταχύτητα στις αποφάσεις μας, μέγιστη συμμαχική συνεργασία και ελάχιστες συμμαχικές τριβές».
Και πάνω σε αυτή την βάση σε αυτή την ομιλία οικοδομήθηκε αργότερα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, το οποίο υπεγράφη στην Αμερική ένα μήνα πριν τη λήξη του αποκλεισμού του Βερολίνου και το οποίο έδειξε την αποφασιστικότητα του ελεύθερου κόσμου στη διατήρηση της ανεξαρτησίας του και στην προστασία μέσω της ασφάλειας της δημοκρατίας και της ευημερίας.
Χθες είδατε την Ακρόπολη. Στην Ακρόπολη δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν ο λόγος του Βάντεμπεργκ για ατομική ή συλλογική άμυνα πρωτολεγόταν από τον Αθηναίο έφηβο, ο οποίος γινόταν ενήλικος στα 18 του χρόνια και ως ενήλικος γινόταν πολίτης και στρατιώτης. Τι έλεγε ο όρκος του Αθηναίου έφηβου, που για πρώτη φορά έπαιρνε ασπίδα και λόγχη: «Οὐ καταισχυνῶ τὰ ὅπλα τὰ ἱερὰ, οὐδ' ἐγκαταλείψω τὸν παραστάτην[1] ὅτῳ ἂν στοιχήσω· ἀμυνῶ δὲ καὶ ὑπὲρ ἱερῶν καὶ ὁσίων καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν.». Το προηγούμενο παράδειγμα ήταν να αντιμετωπίζει κανείς μόνος του τις επιθέσεις. Το νέα παράδειγμα με το ΝΑΤΟ είναι να τις αντιμετωπίζει μαζί με πολλούς. Και βλέπετε ότι ενώ ψάχνουμε με ωραίες λέξεις για να περιγράψουμε τη σύγχρονη πορεία του ΝΑΤΟ, «στρατηγικός προσανατολισμός», «Ατζέντα 2030», «Προσέγγιση 360 μοιρών», οι κλασικές έννοιες τελικά είναι ασφαλέστερες και πολύ πιο εκφραστικές από τις νεότερες διατυπώσεις μας. Και πάνω σε αυτή την εκφραστικότητα των παλαιότερων εκφράσεων, θα σας αναφέρω ότι στις 18 Φεβρουαρίου του 1952, σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα, η Ελληνική Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε την προσχώρηση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ένας διακεκριμένος συντηρητικός πολιτικός της εποχής εκείνης ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός σε δύσκολα παλαιότερα χρόνια χαρακτήρισε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ως «την επιτύμβια πέτρα της ιδέας κάθε μελλοντικού πολέμου.»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μου υπήρξε πάντα πιστή στην Ατλαντική Συμμαχία και κυρίως πιστή στη συλλογική ασφάλεια και είχε πάντα μεγάλες προσδοκίες από το NATO. Όταν η ανθρωπότητα δεν ανέπνεε από αγωνία, στα τέλη Οκτωβρίου του 1962, λόγω της κρίσης της Κούβας, ο σοβιετικός πρέσβης στην Αθήνα Νικολάι Κοριούκιν επισκέφθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ και του είπε τα εξής, τα παίρνω από ένα κιτρινισμένο από τον χρόνο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, « Η ελληνική κυβέρνησις επιδοκιμάζει τον αμερικανικό αποκλεισμό. Εάν είναι έτσι τότε η Ελλάδα επωμίζεται τεράστια ευθύνη, γιατί είναι ευνόητο ότι η παρούσα δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών δύναται να οδηγήσει εις όλεθρον. Φαίνεσθε να υποστηρίζετε τις πειρατικές ενέργειες της Αμερικής. Η Ελλάς οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες της, γιατί εάν η Σοβιετική Ένωση εμιμείτο τους Αμερικανούς θα έπρεπε να είχαμε εφαρμόσει αποκλεισμό κατά της Ελλάδος, γιατί φιλοξενείτε και εσείς όπλα που στρέφονται κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας και αν αυτό συνεχιστεί θα έχουμε πόλεμο.» Τι απάντησε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μέσα στην πιο δύσκολη στιγμή του ψυχρού πολέμου στη σοβιετική απειλή: «Οι κατηγορίες κατά των ΗΠΑ παραβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δια των ληφθέντων μέτρων απέβλεψαν στην αποτροπή μιας επίθεσης. Αλλά ασχέτως όλων αυτών, κ. πρέσβη, η θέση της Ελλάδας, είναι θέση εντίμου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστού μέλους της Οργάνωσης του ΝΑΤΟ και δεν μας φοβίζει ο πόλεμος.» Σας ανέφερα αυτό το παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο πιστή ήταν ανέκαθεν η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Και για να θυμίσω τη φράση του Βαλτεμπεργκ ότι στο ΝΑΤΟ πρέπει να έχουμε τη μέγιστη συνεργασία και την ελάχιστη τριβή πρέπει να το τηρούμε. Έτσι και σήμερα η χώρα μου συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Είχαμε φιλοξενήσει πριν 3 μέρες εδώ τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι με τηλεδιάσκεψη, που μας είπε το μαρτύριο που τραβάει η χώρα του από τη βάρβαρη ρωσική εισβολή. Και να ξέρετε ότι είστε σε μια χώρα, η οποία ανέκαθεν στήριξε, με κόστος, την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και τώρα μετέχει και εκφράζει απόψεις γόνιμες για τον στρατηγικό μετασχηματισμό του, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο τις απειλές ασφαλείας, αλλά και τα σύγχρονα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και της μεταναστευτικής κρίσης .
Σας καλωσορίζω λοιπόν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα της οποίας οι κλασικές αξίες διατρέχουν ακόμη και τα κλασικά κείμενα του ΝΑΤΟ και της οποίας οι κλασικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είναι ο μόνος λόγος για τον οποίον πρέπει να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε ασφάλεια, όχι απλώς στα μέλη μας, αλλά σε όλο τον κόσμο, εάν θέλουμε να είναι δημοκρατικός και να ζουν οι λαοί με προκοπή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr