"Η Θράκη γεωγραφικά αποτελεί σημείο αιχμής της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αποτελεί διαχρονικά σύνορο και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ταυτόχρονα όμως, και ακριβώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εμφανίζει κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες που αν για κάποιους είναι μόνο πρόκληση, για την χώρα μας είναι ευκαιρία και όφελος. Και είναι όφελος και για την Ευρώπη ολόκληρη, γιατί σε δύσκολες περιόδους η Θράκη παρέμεινε παράδειγμα κοινωνικής συνοχής και συνύπαρξης, χωρίς εξάρσεις, χωρίς ακραία φαινόμενα" είπε.
Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι στόχος της επιτροπής ήταν να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί ο χαρακτήρας της ακριτικής περιοχής και να προχωρήσει στην εκπόνηση σύγχρονων και υλοποιήσιμων πολιτικών για την ενίσχυση και θωράκιση της.
"Να γίνει η Θράκη ένας καινοτόμος, πολύ-πολιτισμικός και σύγχρονος πόλος, και παράλληλα ένα ισχυρό γεω-στρατηγικό άκρο της Ευρώπης. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε να το πράξουμε αυτό μαζί, διακομματικά, υπερκομματικά" σημείωσε.
Αναφερόμενη στο πόρισμα υπογράμμισε ότι είναι ενιαίο και αδιαίρετο και αυτή είναι και η ουσία του. "Ανάπτυξη και ευημερία σημαίνει επενδύσεις στις υποδομές, στην ενεργεία, στον τουρισμό, σημαίνει στήριξη και εκσυγχρονισμός του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Σημαίνει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στην παιδεία και την εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα και προσφορά υπηρεσιών. Σημαίνει ενδυνάμωση των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, των μειονοτήτων, των γυναικών, των ανθρώπων που η διαφορετικότητα τους αποτελεί δύναμη για εκείνους και την κοινωνία μας. Ανάπτυξη βιώσιμη και ισχυρή σημαίνει ανάδειξη του πολιτισμού, της πολυμορφίας και της πολυχρωμίας. Σημαίνει, τέλος, να μπορούν οι νέοι και οι επόμενες γενιές να σταθούν σταθερά στα πόδια τους ως Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες" είπε.
"Αυτή είναι η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας και αυτή η προσέγγιση του Πορίσματος που έχετε σήμερα στα χέρια σας. Αναλύει κατευθύνσεις και προτάσεις σε ένα ενιαίο οικοσύστημα δράσης. Από τις υποδομές και την ενέργεια, την στήριξη της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, στην παροχή ψηφιακών εργαλείων και γνώσεων. Από την παιδεία και την εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης δραστηριότητας τοποθετείται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού" πρόσθεσε.
Τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι ο Στρατηγικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός της Αν. Μακεδονίας & Θράκης θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή, και για τον σχεδιασμό της πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες και όπως χαρακτηριστικά είπε "στο τέλος της ημέρας, στο τέλος αυτής της συζήτησης αυτό που θα μείνει είναι η πολιτική βούληση για δράση που αντιπροσωπεύει η Έκθεση της Επιτροπής".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr