Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, κ. Ayman Al Safadi, ο ΄Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi, η Πρόεδρος του Vital Voices, κ. Alyse Nelson. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Wilson Center, κ. Mark Green.
Στην παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση στην Ουκρανία, τονίζοντας εμφατικά ότι «είμαι περήφανος ως μέλος του Συμβουλίου που ψηφίσαμε στις 4 Μαρτίου για την ενεργοποίηση της Οδηγίας 55 του 2001 που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Επιτρέπει στους πολίτες της Ουκρανίας, τις οικογένειές τους και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ουκρανία να φτάσουν, χωρίς βίζα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χορηγείται αυτόματα με άδεια εργασίας 12 μηνών, η οποία πιθανώς θα ανανεωθεί για 12 ακόμη μήνες, με πρόσβαση σε στέγαση, φαγητό, εάν χρειαστεί, και στην αγορά εργασίας, φυσικά πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη».
Αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού χώρου προστασίας στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «καταργήσαμε τα εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ. Σύνορα που δημιουργήθηκαν πριν από 30 χρόνια με τον κανονισμό του Δουβλίνου και εμπόδιζαν πρόσφυγες να μετακινηθούν από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Έθεσα αυτό το θέμα πριν από ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει έναν κοινό χώρο προστασίας για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ».
Για την συνεισφορά της Ελλάδας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε ότι: «Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, από το 2015. Επομένως γνωρίζουμε πολύ καλά την πίεση από την προσφυγική κρίση».
Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «επενδύσαμε, τα τελευταία επτά χρόνια, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 1 δισ. ευρώ για την προστασία των ανθρώπων που πέρασαν από τη χώρα μας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Ερωτηθείς για τις αιτίες που οδηγούν σε μετανάστευση, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα τους λόγω πολέμου ή και ωθούνται από απολυταρχικά καθεστώτα. Θα πρέπει να θυμόμαστε τι συνέβη με τη Λευκορωσία. Η περίπτωση της Λευκορωσίας εναντίον της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας καταδεικνύει πως μερικές φορές απολυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τους ανθρώπους για να αποκομίσουν γεωπολιτικά οφέλη».
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει άλλες αιτίες μετανάστευσης. Αναφέρομαι στην κλιματική αλλαγή, στην ανάγκη στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης και στις χώρες διέλευσης, και νομίζω ότι εκεί πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης, τόνισε την ανάγκη για κοινές λύσεις σε επίπεδο Ε.Ε., συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε μεμονωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα».
«Όταν οι άνθρωποι έρχονται και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη και αναγνωρίζονται στην Ευρώπη ως πρόσφυγες, τότε έχουν όλα τα εργαλεία για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr